fbpx

BIOFIL Talajoltó Technológia

Írta: - 2018 április 07.

BIOFIL Talajoltó Technológia – A modern termesztéstechnológia alapja, a talajoltás csúcsa

A mezőgazdasággal foglalkozók körében nem lehet kérdés, hogy a művelt területek talajainak állapota egyértelműen meghatározza a termés mennyiségét és minőségét. Éppen ezért a modern és eredményes termesztés technológiák elhagyhatatlan eleme a talajoltás művelete. Ennek oka valójában komplex, ám mégis egyszerű tényeknek köszönhető. A talajok szervesanyag-tartalmának csökkenése, minőségének romlása (mint például a savanyú talajok mértékének növekedése) olyan újszerű, környezetkímélő biológiai megoldásokat igényel, melyek hosszútávon fenntarthatóak, és jelentősen hozzájárulnak a talajok állapotának megőrzéséhez, javításához. Talajaink feltételesen megújuló természeti erőforrások, azonban pusztulásuk jóval gyorsabb, mint természetes képződésük.

1. ábra A BIOFIL Technológia agronómiai szempontból fontos hatásai

Mindenképpen szükséges tudni, hogy a készítményekben található baktériumtörzsek nem pusztán a nitrogén-tápelem hasznosulását segítik elő, de az egyéb elemek körforgalmában (pl.: foszfor mobilizáció) és hasznosulásában is részt vesznek, növényi növekedést serkentő hormonokat termelnek, mindezen felül pedig a növényvédelemben és a talajszerkezet javításában is hathatós segítséget nyújtanak (1. ábra).

1. táblázat Eredményeinkből (2014-2017)

A BIOFIL Savanyú, Normál és Lúgos talajoltó készítmények baktériumtörzseit a fentieknek megfelelően – magyar innováció eredményeként – úgy válogatták össze a kutatók, hogy a hazai talajviszonyoknak megfelelő törzseket tartalmaznak, savanyú, lúgos, szikes vagy sóterhelt körülmények között is hatékonyan képesek működni. Mindezt az elmúlt évek termelői és független kísérleti tapasztalatai is egyértelműen bizonyítják (1. táblázat). A készítmények 1 l / ha dózisban alkalmazandóak, csíraszámuk legalább 1,5 x 109CFU/cm3.

A talaj-pH specifikus készítmények szója- és borsókultúrák esetén növényspecifikus oltóanyaggal (BIOFIL Szója és Borsó) együtt használandók a technológiában.

További információkért keressék fel honlapunkat, illetve a területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat, akik készséggel állnak rendelkezésükre!

http://www.terragro.hu