fbpx

Bayer-készítmények a gazdaságos gabonatermesztésért

Írta: - 2018 április 06.

A korábbihoz képest enyhe téli időjárás idén tavaszszal teljesen más növényvédelmi helyzetet vetít előre a kalászosokban. A gyomok, kórokozók és kártevők fejlődésének, áttelelésének valószínűleg nem szabtak gátat a keménynek nem mondható mínuszok. A termésbiztonság és a minőség érdekében gondoskodni kell a levelek és a kalász betegségmentes fejlődéséről. Az enyhe téli időjárásra való tekintettel érdemes az idei lombvédelmet az ún. T0 időszakban (azaz intenzív növekedés legelején) elkezdeni. Ezt különösen az ősziárpa-állományok és a sűrű, jól fejlett (korán elvetett) őszibúza-állományok esetében kell megfontolni. Az első lombvédelmi kezelésre a Falcon Pro-t ajánljuk. A Falcon Pro három hatóanyagának köszönhetően valamennyi kalászos betegség ellen kiváló hatású, beleértve a kalászfuzáriózist is. Az idén hatodik évébe lépő, új hatásmódot, új hatóanyagot tartalmazó Zantara az intenzívebb gabonatáblák készítménye. Minden levélbetegség ellen az eddigieknél hosszabb megelőző és jó gyógyító hatással bír. Kiemelkedőek élettani hatásai: nemcsak fokozza az asszimilációt, és hosszan zölden tartja a leveleket, de növelheti a zászlóslevelek méretét, és a növény stressztűrő-képességét is fokozza. A Zantaraa zászlós levél védelmének ideális készítménye.

A fuzáriózis elleni védelem nehéz feladat, megoldani csak integrált szemlélettel lehet. A Bayer fuzáriumspecialistája, a Prosaro alkalmazása esetén a benne lévő hatóanyagok együttműködésének eredménye a széles spektrum és a kalászfuzáriózis elleni kiemelkedő hatékonyság. Főként a minőségre törekvő búzatermesztésben javasolt a második (esetleg harmadik) kezeléses programba illesztése virágzáskor.

A kalászosokban jelentkező egyszikű gyomok elleni védekezésre a Puma Komplett csomagot és az Atlantist ajánljuk. A Puma Extra speciális egyszikűirtó, ami – a zab kivételével – minden kalászosban alkalmazható, vegyes egyszikű-fertőzés esetén is.

Az Atlantis az új egyszikűirtó készítményünk Magyarországon 2017-ben került bevezetésre: őszi búzában az egyszikű gyomok még szélesebb spektruma (rozsnok fajok) ellen alkalmazható. A Huszár Aktív kiváló egyszikűek elleni hatása mellett magas szintű, biztonságos kétszikűek elleni hatékonyságot nyújt. Nagy széltippan, vadzab, vagy perjefélék, illetve kétszikű gyomok (pl. mezei acat, ragadós galaj, ebszékfű, árvakelésű napraforgó) jelenléte esetén nyújt megfelelő megoldást. A Sekator OD széles hatásspektrumú, rugalmas felhasználási idejű kétszikűek elleni gabona gyomirtó. Egyaránt kiváló hatékonyságú az ebszékfű, a parlagfű, a ragadós galaj, a napraforgó árvakelés és a mezei acat ellen. Emellett a legtöbb egyéb kétszikű gyomnövény, sőt az SU- és IMI-toleráns napraforgó ellen is hatásos.

A vetésfehérítők, a levéltetvek és a gabonapoloskák a legáltalánosabban elterjedt kalászosgabona-kártevők. Ellenük a Decis Mega, a Proteus és a Biscaya rovarölő szereket ajánljuk. A Decis Mega kedvező áron gyors, taglózó hatást nyújt igen sok kártevő ellen.

A Proteus felszívódó és kontakt hatású hatóanyagainak köszönhetően kimagasló védelmet nyújt a legjelentősebb károsítók ellen. A Biscaya igen hosszú hatású, nagy hatékonyságú készítmény. Külön előnye, hogy virágzó kultúra vagy virágzó táblaszélek mellett is alkalmazható, mivel méhveszélyesség szempontjából nem jelölésköteles.

A Bayer gabonanövekedés-szabályzója, a rugalmas felhasználási idejű Cerone alkalmazása elsősorban intenzív technológiákban, nagy nitrogéndózisok és megdőlésre hajlamos, őszi búza és őszi árpa fajták esetében javasolt.

Az eddigiekben felgyülemlett gyakorlati tapasztalatok és a termelők körében kivívott ismertségünk alapján elmondható, készítményeink garantálják a sikert bármely gabonakultúra, bármely régió, vagy bármely károsító esetén. További részletekért látogassa meg honlapunkat a www. agro.bayer.co.hu címen!

Csorba Csaba
Bayer Hungária Kft.