fbpx

Az egyik legalkalmasabb alapanyag a biogáz előállításához

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 04.

Biogáz előállítására dolgoztak ki új módszert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai, a Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK), az Agrár-Béta Mezőgazdasági Kft.-vel és a Kaposszekcsői Agrár-Biogáz Kft.-vel együttműködve. A megoldást egy 545 millió forintos uniós projekt támogatta, melynek eredményeként megállapították: biogázreaktorokba a fűz biomasszája az egyik legalkalmasabb alapanyag a biogáz előállítására.

 

Mezőgazdaság, fűz, biogáz
Fontos a zöld energiatermelés arányának növelése
(Fotó: Barna Ferenc)

 

A kutatás célja

A növekvő energiaigény miatt egyre fontosabbá váló zöld energiatermelés környezetbarát módon történő növelésére és megfelelő alkalmazására kereste a megoldást a projekt – mondta Bagi Zoltán, a kutatás szakmai vezetője.

Az SZTE Biotechnológiai Tanszék adjunktusa kifejtette, a biogáz előállítására a fermentáló tankokban szinte valamennyi szerves anyag alkalmas:

  • az állati eredetű trágya;
  • az élelmiszeripari melléktermékek, – a hulladékok;
  • az elpusztult állatok tetemei;
  • a növények egyes részei;
  • a háztartási szerves hulladék;
  • a szennyvíziszap.

Ezekből megújuló energiahordozó, biogáz termelhető mikroorganizmusok segítségével, biotechnológiai módszerekkel. A szerves anyagok energiatermelés céljára más eljárásokkal nem hasznosíthatók. A környezetünkben elhelyezve számos környezetvédelmi és egészségügyi problémát okozhatnak, illetve megsemmisítésük lényeges többletköltséget termel.

 

Mezőgazdaság, fűz, biogáz
Nem csak energiatermelés, hanem veszélyes anyagként nyilvántartott melléktermékek, hulladékok ártalmatlanítása is
(Fotó: SZTE)

 

Energiatermelés mellett ártalmatlanításra is sor kerül

A kiindulási anyagok biológiai úton történő fermentációjával az energiatermelés mellett ártalmatlanításukra is sor kerül, méghozzá úgy, hogy a lebontás után visszamaradó anyag biotrágyaként tápanyag-visszapótlásra jól felhasználható a mezőgazdaságban.

Ezzel akár a környezetterhelést jelentő műtrágya is kiváltható. A felhasználható alapanyagok többsége veszélyes hulladéknak számít, ezekből is hasznos termék – biogáz vagy biotrágya – állítható elő, amelyek egyébként nagyon magas költséggel lennének csak kezelhetők, illetve megsemmisíthetők – fejtette ki Kovács Kornél, az SZTE emeritus professzora.

 

A fűz biomasszája, mint alapanyag

A kutatás során a fűz biomasszáját hasznosító, erjesztési technológiák kidolgozásával sikerült megnövelni a biogáz üzemek gazdaságosságát. A szakemberek az energiafűz ültetvények biomasszahozamának, sótűrési, környezettisztító képességének javítását vizsgálták, és kidolgoztak innovatív termesztéstechnológiai megoldásokat is.

A módszer hatékonyságát üzemi kísérlet során a kaposszekcsői, ipari léptékű biogáz üzemben ellenőrizték.

 

Forrás: MTI