Biztosítás: mennyi is az annyi?

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 01.

Nem könnyű eligazodni a biztosítások között, pedig e szektorban különösen fontos megtalálni a legjobb ajánlatot, hiszen az átlagosnál jóval nagyobb az időjárásnak való kitettség, és így egy kár bekövetkezésének a valószínűsége, illetve az okozott veszteség mértéke is. Tájékozódni azért is kifizetődő, mert két növénybiztosítás között akár 200-300%-os árkülönbség is lehet.

Nincs sok mezőgazdasági biztosító, de az „apróbetűs részek” miatt mégis nehéz összevetni az ajánlataikat. E téren hiánypótló az Agrisk.hu növénybiztosítási portál. Itt világosan kiderül, hogy milyen káreseményeket, mekkora önrésszel és milyen feltételekkel térít meg egy-egy pénzintézet. Az oldalon ráadásul tartalmuk szerint is összehasonlíthatók a növénybiztosítások az ún. kárszimulátor segítségével, amelyet bárki ingyenesen igénybe vehet.

Egy példával élve: 5 tonnás búzatermés és 40 ezer forintos értékesítési ár 200 ezer forintos hozamértékét jég- és viharkár ellen hektáronként 1800-2500 forintért lehet biztosítani négy szolgáltatónál (Allianz, Generali, Groupama és Agrár Biztosító), de ha a gazda komplett csomagbiztosítást kér, 4500-7000 forintra is felkúszhat az ár. (E biztosítási díjból az állam 40-65%-ot átvállal /27/2014. (XI. 25.) FM rendelet/.)

Nagy tehát a szórás a biztosítók díjajánlatai között, de talán még nagyobb azon a téren, hogy a kár mekkora hányadát térítik meg, és egyáltalán, mit minősítenek kárnak. Vajon egy vihar után csak a szemkipergést értékelik veszteségnek, vagy már a szármegdőlést is?

Az egyes biztosítók a gazda kárának más és más arányú részét fizetik ki, a többi önrész. Téli fagy esetén a kártérítés pedig jellemzően olyan „beruházásokat” fedez, mint a kivitt komplex trágya, vagy a lazítás/szántás költsége. Százalékos mértéket határoz meg rá a biztosító, ami az előállítandó értéknek csak egy kisebb része. Hogy pontosan mekkora, az biztosítási eseményenként változik. Ha a bókoló kalászokat dönti földre a vihar, akkor az a megtermelendő érték teljes elvesztését jelenti, aminek kb. 90%-át meg is téríti a biztosító. Ellenben egy tavasszal kiszántott, elfagyott állomány után egy másik kultúrával még bevethető a tábla. Ilyenkor – érthető módon – az elvesztett búzatermés értékének csak ötödét-harmadát lesz hajlandó a pénzintézet kifizetni.

A cégfüggetlen kalkulátort három éve tökéletesíti idősebb és ifjabb Surmann Árpád. Mindketten agrármérnökök, elhivatottságuk átérződik a professzionálisan felépített honlapon. A bonyolult biztosítási ajánlatok az oldalon könnyen értelmezhetők, és a szerződéskötés folyamata pedig minden gazdálkodó számára egyszerű folyamattá válik.