fbpx

„DLG-ELISMERÉS“ a CLAAS VARIANT 485 RC PRO körbálázónak

Írta: Szerkesztőség - 2017 március 01.

A Német Mezőgazdasági Szövetség (DLG) az új CLAAS VARIANT 485 RC PRO körbálázót egy nagyon alapos és átfogó gyakorlati tesztsorozatnak vetette alá, s az eredmények alapján a „DLG-ELISMERÉS“ kitüntető címet ítélte oda. Mindamellett, hogy a teszt során a gépnek különböző körülmények között kellett helyt állnia, fűszilázsban és szalmában dolgozott, illetve gyakorló mezőgazdászok értékelték munkájának minőségét. Kiegészítésképpen azt is megvizsgálták, hogyan viselkedik a bálázó alacsony TLT-fordulatszámnál. A teszteket záró jelentés a DLG-nek a VARIANT 485 RC PRO bálázó tesztelése során szerzett jó tapasztalatait tükrözi.

VARIANT 485 RC PRO a DLG gyakorlati tesztjén.

Új, változtatható kamrás körbálázó

A VARIANT 400 sorozat a CLAAS új, változtatható kamrás bálázósorozata. Ennél a sorozatnál a fejlesztőmérnökök a hangsúlyt a terményáram, a bálaforma és a kötözés tökéletesítésére helyezték. Hogy ezek a törekvések jól sikerültek, fényesen bizonyítja a DLG átfogó és igen intenzív tesztsorozatának eredményei, illetve a gép munkája fűszilázsban és szalmában. A vizsgálatokat egy VARIANT 485, ROTO CUT vágórotorral és hidraulikusan leereszthető PRO dobfenék-lemezzel szerelt körbálázóval végezték

Nagy áteresztőképesség

A nagyobb hevedersebesség, a gyorsabb bálakamraajtó-nyitás és -zárás, illetve további technológiai fejlesztések teszik lehetővé, hogy a VARIANT 485 RC PRO óránkénti teljesítménye még nagyobb legyen. Ezt az állítást most a DLG-vizsgálatok is megerősítik. A gyakorlati bevetések során, minden állási- és fordulási időt beleszámítva, nyers, zöld szilázs bálázásakor 40,4 tonna óránkénti teljesítményt értek el 5,1 km/órás sebességnél, 14 kés használatával. Az áteresztőképesség pedig a 165 tonna/órát is elérte!

A bálák optimálisan tömörítve

A CLAAS bálázó tömörítési képességével is elégedettek voltak a tesztelők. 3,6 km/órás haladási sebességnél és 100 százalékos tömörítésnél, 7 késsel, a szilázsbálák átlagos tömörsége 449 kg/m3 nedves massza 38,3 százalékos szárazanyag-tartalommal. A tesztelők pozitív észrevétele volt még, amit a DLG-tesztpad mérései igazoltak: a jól behatárolható lágymag szélétől a bála széléig egyenletes és magas a tömörség.

A csökkentett fordulatszám alacsony üzemanyag-felhasználást eredményez

Különösen meggyőzően zárta a CLAAS VARIANT 485 RC PRO a tesztet csökkentett TLT-fordulatszámú használatkor. Például, amikor a bálázó 1000 1/perc helyett 800 1/perc fordulatszámon dolgozott a nyers masszával, akkor a szükséges teljesítmény és az üzemanyag-fogyasztás különböző üzemi körülmények mellett 12,8 és 27,9 százalékkal csökkent – úgy, hogy az áteresztőképesség és a bálatömörség ugyanaz maradt.

A gyakorlati használók jó érdemjegyet adtak

A tesztet végző gyakorló mezőgazdászok a fel- és leakasztást, a kezelést és a beállításokat, a munkaminőséget, a tisztítást és a karbantartást figyelembe véve összesen egy négyes fölé érdemjegyet adtak. Leginkább a különösen az érthető menüben található jól összeállított beállítási lehetőségeket, illetve a problémamentesen működő ISOBUS-terminálokat emelték ki.

A DLG egy politikailag független mezőgazdasági szakszervezet. A DLG Tesztcentrum a piacon a semlegesen és függetlenül értékelt, legmagasabb termékminőség védjegye.