fbpx

Az AXIÁL Mezőfalván CLAAS gépeket is felvonultat

Írta: - 2017 május 31.

A szántóföldi napok mozgógép bemutatón megnézheti, mit tudnak a CLAAS erős univerzális traktorai, az AXION modellek. Sőt, ki is próbálhatja azokat! Jöjjön Mezőfalvára május 31. és június 1-jén és nézzen be az AXIÁL standra!

Az AXION 930 igazi mindentudó, valódi 400 lóerővel dolgozik, bármilyen munkaeszköz is legyen rácsatlakoztatva. Erről Ön is megbizonyosodhat az I. NAK Szántóföldi Napok AgrárgépShow-Mezőfalva rendezvényen, az AXIÁL bemutatóin. Sőt, a forgalmazó mozgógépeit ki is próbálhatja egy nyilatkozat kitöltése után. De térjünk vissza a géphez!

Az önhordó alváz, a motor speciális szerkezeti beépítése és az első híd függesztése veszi fel a keletkező erőket, így nincs szükség külön alvázra. Az első és hátsó pótsúlyozási lehetőség miatt az AXION 900 bármikor, bármilyen felhasználásra alkalmassá tehető. Egyszerűen univerzális.

A soros hathengeres, 8710 köbcentis FTP-motor 320-tól 410 lóerőig elérhető négyféle kivitele közül 350 lóerős változat dolgozik majd Mezőtúron a mozgógép bemutatón résztvevő AXION 930-ban. Legnagyobb nyomatéka nem kevés, 1450 newtonméter, ezt azért már nem árt hatékonyan beosztani! Ebben segít a CMATIC váltómű. A CMATIC váltóval egészen az 50 km/órás végsebességig a menetsebességet fokozatmentesen lehet szabályozni. Ráadásul elérhető vele a minimum 50 m/órás sebesség névleges fordulaton úgy, hogy a hajtómű mindig a feladathoz szükséges vonóerőt biztosítja.

Mivel a többtárcsás kuplunggal amint lehet, mechanikus áttételre vált, mindig üzemanyag-takarékosan működik, akár talajmunkát, akár szállítási feladatot végez. Nyolc kihelyezett kör, elöl-hátul függesztés – a beépített frontfüggesztésen max. 6,5 tonna, a hátsó függesztésen 10,95 tonna max. emelési kapacitás – és TLT automatika várja a munkaeszközöket, amelyeket ISOBUS-kapcsolaton keresztül, a CLAAS saját fedélzeti rendszeréről lehet állítani.

A 930 tömege pótsúlyozás nélkül 12 840 kilogramm, különösen fontos az egyenletes tengelyterhelés. Nincs is ebben semmi hiba, a CLAAS-tól megszokott módon fele-fele arányban nehezedik a súly az első és a hátsó kerekekre. Egy univerzális traktor nem lehet drabális: a 930 méretei is egész barátiak. Teljes hossza 5,59 méter, magassága 3,452 méter, tengelytávja ellenben 3,15 méter, ez vontatásnál igen jól jön. Fordulási sugara mindössze 6,8 méter, nagyon is fordulékony erőgép az AXION 930!

Kisebb testvére, az AXION 850 sem marad el tudásban. Kényelmes. Sokoldalú. Intelligens. Gazdaságos.

Az AXION 800 számos olyan feladatot elvégez, ami kifejezetten könnyebbé teszi a munkanapokat, és hatékonyságot eredményez. Nem csak a gépkezelők szeretik az AXION-okat, hanem az AXION is szereti a gépkezelőket: kényelmi és biztonsági funkcióival kíméli a gépkezelő egészségét, biztonságot nyújt és hatékonyabbá teszi a munkát.

Az AXION 800 sorozatot, s így a 830-at is hosszú tengelytáv (2,980 méter), mellette pedig kompakt építési mód jellemzi (teljes hossz 5,212 méter, teljes magasság 3,260 méter). Ennek a típusnak is 50-50 százalékos a súlyelosztása, annak érdekében, hogy a traktor mérete ellenére is fordulékony legyen.

A hűtők az első híd felett a legszélesebb részét képezik a traktor elejének, mögötte pedig a motor lényegesen karcsúbb, ez a jól ismert „darázsderék” forma. A gépet egy hathengeres 6.7 literes 235 lóerő max. teljesítményű FTP-motor mozgatja, amely kiegészül egy 24/24 sebességes, fokozatmentes HEXASHIFT vagy opciósan CMATIC váltóval, 4 elektrohidraulikusan kapcsolható tartományfokozattal.

S hogy miért annyira kényelmes a gép? A kényelem az AXION 830 esetében többet jelent csupán egy kényelmes ülésnél. Megkönnyíti a gépkezelő munkáját a CEBIS kijelző, amivel mindent egyszerűen át lehet tekinteni, könnyedén lehet irányítani. Minden kéznél is van: a multifunkciós kartámaszba integrált DRIVESTICK váltóval gyerekjátéka HEXASHIFT, vagy a CMATIC váltó irányítása. A váltás egy ujjal is megy!

Kényelmes a munkaeszközök használata, erről a hidraulikusan rugózott első és hátsó felfüggesztés gondoskodik. Ugyanígy növeli a kényelmet a rugózott első híd is, és a piacon egyedülálló megoldású négy ponton rugózott fülke. S azért, hogy biztosan bele ne izzadjon a gépkezelő a nagy munkába, egy automata klíma biztosítja a pontosan megfelelő hőfokot.

Abban is biztos lehet, hogy ezek az erőgépek nem teszik tönkre a gépkezelő gerincét annak negyven éves korára. Persze, mindent lehet még tovább fokozni; opciósan légrugós, és alacsonyfrekvenciás, fűthető légrugós ülés is rendelhető.

Egy dologra azért vigyázzanak, csak azok szálljanak be a gépbe, akiknek van elegendő önfegyelmük ahhoz, hogy utána ki is szálljanak!

Programok, nyitva tartás, helyszín, térkép és egyéb információk: www.szantofoldinapok.hu