fbpx

Borbás Marcsi megfőzte a közönséget

Írta: - 2016 március 23.

Ezrek látogatták a hetedik Agrár Expót

Az agráriumból élők és a kézműves magyar élelmiszer termékeket kedvelők is megtalálták azt, amit kerestek a hétvégén rendezett VII. Duna-Tisza közi Agrár Expón.

A hetedszer életre hívott kiskőrösi Agrár Expo kiváló színvonalú termékekkel várta március harmadik hétvégéjén a látogatókat. A szervezők idén is az agrárium aktualitásairól szóló előadásokkal tették teljessé az expót, segítve ezzel a gazdák és a termelők jövőbeni munkáját.

A látogatók már a megnyitó idején megtöltötték a csarnok lelátóit és a termelői standok közötti folyosókat. A 150 kistermelőt és 2500 terméket felvonultató rendezvény fővédnöke Font Sándor, országgyűlési képviselő, a Parlament Mezőgazdasági Bizottságának elnöke méltatta az expót, megidézve a kezdeteket.
– Nyolc éve annak, hogy az expo főszervezőjével, Nagy Tamással elkezdtük fontolgatni, hogy mivel megszűntek a térség régi értelemben vett agrár expói, tenni kellene valamit. Mertünk nagyot álmodni, ennek eredményeként vagyunk itt hetedszer és ismerhetünk, vásárolhatunk meg olyan termékeket, melyek egyediek, kiváló minőségűek és a térségünk termelőinek keze munkáját dicsérik – tette hozzá a fővédnök. Beszédét követően Kis Miklós Zsolt, agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár megnyitója követte.

– Változik a világ, változik az agrárium, nem csak technológiailag, hanem más szempontból is. Az elmúlt 10-20 évben komoly változásokat láthattunk, melyek a környezetben, az időjárásban, a gazdálkodásban is megmutatkoztak. Nekünk – vagyis a magyar termelőknek és gazdáknak – pedig ebben a gyorsuló világban kell helytállnunk. Ráadásul nem csak itt, helyben, hanem a globális piacon is, ezért kiemelten fontos, hogy azok a helyi termelőket, akiket itt ma megismerhetünk,

minden eszközzel segítse a mindenkori magyar kormányzat – mondta Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár ezt követően arról beszélt, hogy a kormányzat főként birtokpolitikai és támogatáspolitikai intézkedésekkel tud segíteni, melyhez az új uniós ciklus is új eszközöket kínál.

– Az új, megváltozott közös agrárpolitika eszközeivel igyekszünk a magyar agrárium és a magyar vidék fejlődését szolgálni – tette hozzá. Majd őszintén beszélt arról, hogy az új támogatási rendszer egyszerűsítése kissé bonyolultan sikerült, ennek ellenére igyekeznek a lehető legtöbb valódi egyszerűsítést bevezetni a támogatáspolitikában, egyszerűbb hozzáférést biztosítva a pályázatokhoz és a forrásokhoz. Kis Miklós Zsolt hozzátette: komoly összegeket kívánnak az élelmiszeripari fejlesztésekre is fordítani, hogy akik az expón vagy egyáltalán a piacon jelen vannak, tovább fejlődhessenek.

Beszédét követően, két előadónak, dr. Gyuricza Csabának, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal elnökének és Domján Gergelynek, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Bács-Kiskun megyei szervezetének elnökének köszönhetően a magyar agrárium pillanatnyi állapotáról felvillantott helyzetképeket ismerhették meg a termelők.

Az expo több ezer látogatója szinte egy pillanatra sem engedte lazítani a kiállítókat.

A helvéciai Sztankó Katalin kecskesajtokkal érkezett az expóra. Ők többi közt azért szeretnek jelen lenni a rendezvényen, mert egyfajta tapasztalatcsere is történik ilyenkor a termelők között. – Van ennek a rendezvénynek egy kis gazdafórum jellege is. Az ágazat többi szereplőjéről, aktualitásairól itt nagyon sok mindent megtudunk a két nap alatt, ezen a hangulatos programsorozaton, melyre a fellépők mindig komoly látogatódömpinget hoznak.

A kalocsai Vén Família Kft. szintén elégedetten zárta a kiskőrösi két napot, húsvét előtt szép forgalmat bonyolítottak füstölt áruból. – Idén még a tavalyinál is jobb volt a forgalmunk. Mi simán eljönnénk ide félévente is – mondta Vénné Mocsnik Alla, a Vén Família Kft. irodavezetője.
– Mi egy kalocsai családi vállalkozás vagyunk, fontosnak tartjuk, hogy elsősorban a térségben ismerjenek minket, szeressé a termékeinket, ezért nagyon örülünk, hogy ezen a vidám hangulatú seregszemlén mi is itt lehettünk, és ezrekkel ismertethettük meg termékeinket, cégünket.

A hetedik Duna-Tisza közi Agrár Expo nem lett volna teljes a fellépők nélkül. A hét hónapja állapotos Csobot Adélnál csak a gasztroangyal Borbás Marcsi töltötte meg jobban a lelátókat, amikor virágvasárnap tiszteletére virágfánkot sütött a nagyközönség előtt, akiknek egyúttal, amíg a tészta kelt, az egészséges életmód lényegéről is beszélt.