fbpx

Rekordgyanús nyerstej-áremelkedés és szárnyaló exportár

Írta: Kohout Zoltán - 2022 július 23.

Mindenütt drágul a nyerstej, de a magyar adatok tűnnek a legmagasabbnak. Idehaza majdnem másfélszer annyi a termelői ár, mint tavaly, az exportár pedig majdnem megkétszereződött.

tehenek
(Fotó: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

20-50 százalékos termelői árnövekedés

Gyorsan és meredeken nő a nyerstej termelői ára a világban. Nemzeti valutában kifejezve az USA-ban 43, az Európai Unióban 33, Új-Zélandon 23 százalékkal emelkedett idén májusban a 2021-eshez képest. A nyerstej azonnali (spot) piaci ára az Agrárközgazdasági Kutatóintézet minapi jelentése szerint Olaszországban az első félévben 30%-kal 66 euró/100 kilogrammra nőtt.

Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 160,54 forint/ kilogramm volt júniusban, ami 6%-os növekedés májushoz képest, de 47%-kal magasabb, mint tavaly nyár elején.

Drágul, de csökkent az export

Az már kevésbé jó hír a termelőknek, hogy a felvásárlási árak – ha kis mértékben is, de – csökkennek. Franciaországban a 26. héten a tejfelvásárlás egy hét alatt 1, az előző év azonos hetéhez viszonyítva pedig 2,4%-kal csökkent. Németországban a nyerstej felvásárlása ugyanekkor az előző hetitől 0,8, az előző évitől 1,3%-kal maradt el. Nálunk a csökkenés még nagyobb: júniusban a nyerstej felvásárlási ára 6%-kal volt kisebb, mint májusban, a tavaly júniusitól pedig 4%-kal volt kisebb.

Jó hír viszont, hogy a nyerstej kiviteli ára nagyot nőtt tavaly óta: a mostani 184 forintos kilónkénti ár 8%-kal magasabb, mint májusban, és 84%-kal nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Így a kiviteli ár 15%-kal meghaladja a termelői átlagárat. Ugyanakkor a kivitel jelentősen, 30%-kal csökkent a tavalyihoz képest.