Borjour Magnum 150 pincészet boraival

Budapest, 2013. február 13., szerda (MTI) – Több mint 150 magyar és külföldi pincészet mintegy 500 bora kóstolható szombaton a 4. Borjour Magnumon; a Millenáris parkba költözött rendezvény idén kiemelt figyelmet fordít az egyik legelismertebb magyar szőlőfajta, a furmint népszerűsítésére.

 

 

A Millenárison jobban megközelíthető helyszínre került a Borjour Magnum, a rendezvényre így ráadásul nagyobb közönség is fér be – mondta el az MTI-nek Nagy Sebestyén főszervező, hozzátéve azonban: a látogatói létszámot a kóstolás élvezhetősége érdekében 2500 főben maximálják.

A magyarországi sétáló kóstolók között úttörőnek számító Borjour Magnumon nőtt a kiállítók száma is: több mint 150 pincészet vesz részt legalább három-három tétellel, összesen több mint 500 borral.

Olyan közkedvelt nagy pincészetek, mint a Sauska, a St. Andrea, Vida Péter, Gere Attila vagy a Pannonhalmi Apátsági Pincészet mellett sok kevésbé ismert, felfedezni való borászattal is találkozhat a közönség.

Emellett olyan nagynevű, de kisebb termelők is jelen lesznek – mint például a somlói Fekete Béla -, akik ritkán mutatják meg boraikat hasonló rendezvényeken.

Nagy Sebestyén beszámolója szerint idén a Borjour Magnum is csatlakozik a Furmint Február kezdeményezéshez, így a tokaji és a somlói termelők egymás mellett kínálják furmintjaikat és egyéb boraikat, de néhány más borvidékről érkező termelőnél is kóstolható majd furmint.

Hangsúlyosabb lesz a külföldi borok jelenléte is – képviselteti magát többek között Chile és Montalcino is -, így elmondható, hogy a Borjour Magnum jó áttekintést nyújt a Magyarországon elérhető külföldi kínálatról – emelte ki a főszervező.

Változás még, hogy tovább erősödik a gasztronómiai kiállítók jelenléte: a borászatok mellett az idén már mintegy húsz sajtos, sonkás, olivás vagy csokis stand várja az érdeklődőket.

Megmarad ellenben a Bornotesz: a Borjour Magnum hagyományos kísérőfüzetében megtalálhatók az összes bemutatott bor analitikai adatai.

Nagy Sebestyén szólt a rendezvény rövidesen induló Facebook-alkalmazásairól is: a látogatóknak külön applikáció segít majd néhány kérdés megválaszolása után kedvenc pincészetet választani, de lesz nyereményjáték is.

 

MTI 2013. február 13.

bor borászat furmint magnum millenáris