fbpx

Caffini – jövő és jelen a permetezésben

Írta: Szerkesztőség - 2012 február 03.

A hannoveri Agritechnika 2011 kiállításon a Caffini permetező gyár számos újdonsággal, különlegességgel készült, hogy a legprecízebb, legigényesebb gazdaságokat az igényeiknek megfelelő magas műszaki színvonalú modern vegyszerezőkkel tudja felszerelni.

A függesztett permetezők legújabb változata akár 1.500 literes tartállyal és 24 m-es felfelé csukódó kerettel rendelkezhet, mindezt úgy, hogy a gép magassága nem haladja meg a 3 m-t.

A kisméretűre csukható nagy szórókeret nagyszilárdságú acél felhasználásával készült.

A legújabb előírásoknak megfelelően a permetezőkhöz rendelhető tároló dobozok, mind gumiperemes szigeteléssel ellátott fedéllel rendelkeznek.

A vontatott szántóföldi permetezőknél is számos újdonságot felvonultatott a gyár.

A Caffini Prestige Starter permetezőhöz új, kompakt méretűre, felfelé csukódó 28 m-es keretet is kapható, mely 13 féle acélból készül.

A többféle nagyszilárdságú acéllal való tervezései és gyártási tudás mára nem csak elméleti, hanem az alkalmazott technológia része a Caffini gyárban.

A bemutatott gépen a duplán permetezett részek minimalizálása érdekében fúvókánkénti a szakaszolás, ráadásul számítógép választja ki, hogy 2 fúvóka közül – az adott permetezési körülmények közt – melyikkel optimálisabb permetezni.

Bemutatásra került az új szerviz funkciók kezelő táblája, mely még könnyebbé teszi a szerviz funkciók kapcsolását.

A legnagyobb Prestige Plus permetezőknél a szerviz funkciók akár érintőképernyős számítógéppel is vezérelhetőek, ekkor a szelepeket elektromos motorok működtetik, de igény esetén hagyományosan kézzel is kapcsolhatóak.

További újdonság az új gyorscsatlakozó a vízzel való feltöltéshez, valamint a válaszható nagyobb vegyszerbekeverő tartály, mellyel a 20 literes ballonok is könnyedén precízen kimoshatóak.

A precíz, pontos permetezés elengedhetetlen a környezet kímélése és a gazdaságos növénytermesztés érdekében.

A Caffini gyár folyamatosan fejleszt, hogy a legmagasabb igényeknek is megfelelő gépeket állítson elő, hiszen tudják, hogy a prémium kategóriába nem csak bekerülni volt nehéz, a bennmaradáshoz napra készen kell tudni kínálni a profin működő magas műszaki színvonalú gépeket.

 

A kiállításon látott, jövőbe mutató profi, elektronikus vezérlésű megoldások csak évek múlva fognak elterjedni.

De addig olvassanak néhány sort, miért is választották, és hogyan is váltak be a „jelen” gyakorlatában a precíz, kényelmesen traktorból működtethető, számítógépes szórásmennyiség szabályzós Caffini permetezők (évekkel ezelőtt ez volt a jövő, most pedig a jelen).

 

 

CAFFINI STANDARD FOX 1000

 

Név:

Csipai András

Hely:

Békésszentandrás

Géptípus:

CAFFINI STANDARD FOX 1000 liter/12 m

Vásárlás ideje:

2009

A tulajdonosról:

Szántóföldi növénytermesztéssel foglalkozó családi gazdaság. A terület mérete kb. 70 ha.

Traktor:

MCCORMICK MC115

Vásárlás körülményei? (Miért ezt választotta?)

Korábban egy porozóból átalakított 1000 literes, vontatott Kertitox permetezővel dolgoztunk. Ez egy egyszerű, kézi működtetésű gép volt. A célnak megfelelt ugyan, de problémát jelentett a permetező alacsony felépítése, ami miatt csak kisebb állományban tudtuk használni.

Elkezdtünk keresni egy hasonló méretű, de jobban felszerelt és függesztett kivitelű gépet. Többet is megnéztünk a piacon, míg végül a Caffini-nél kötöttünk ki. Úgy döntöttünk. hogy ár-érték arányban ez megfelelő lesz. A választott típus egy 1000 literes 12 m széles keretű STANDARD FOX lett hidraulikus keretműködtetéssel, vegyszerbekeverővel, elektromos szakaszolással és szabályozó számítógéppel.

Tapasztalat, vélemény:

Ezzel a permetezővel már nagyobb növényeket is tudunk kezelni, ami köszönhető a függesztett kivitelnek és nem utolsó sorban a traktor nagyobb hasmagasságának is. A keret működtetése és a szabályozás könnyen elvégezhető, kényelmesen a traktor fülkéjéből. A számítógép pontos és takarékos kijuttatást tesz lehetővé és kezelni is egyszerű.

Probléma a géppel egy esetben volt, amely a tartály fedél tömítetlenségéből adódott. Ezt a forgalmazó cserével rugalmasan megoldotta. Azóta más meghibásodásunk nem volt, tökéletesen tudjuk használni.

 

CAFFINI PRESTIGE GO 2800/20 AIR

 

Név:

Szalai László

Hely:

Vép

Géptípus:

Caffini Prestige GO 2800/20 AIR

Vásárlás ideje:

2009

A tulajdonosról:

Kb. 480 ha-on gazdálkodunk, szántóföldi növényeket, gabonát, repcét és kukoricát termelünk.

Traktor:

Renault 826 RZ

Vásárlás körülményei? (Miért ezt választotta?)

Alapvetően a gazdaság méretének megfelelő profi, tartós munkavégzésre alkalmas vontatott szántóföldi permetezőt kerestünk. Több referenciát is megnéztünk a permetező kiválasztása előtt, más márkájú gépeket is nézegettünk. Úgy gondolom alaposan körbejártuk a kérdést, és végül a Caffini Prestige GO-t találtuk a legjobb ár-érték arányú gépnek.

Tapasztalat, vélemény:

Immár 2.500 ha permetezését követően mondhatom, jól választottunk, csak elégedetten tudunk beszélni a gép munkájáról. Igényesek vagyunk a gépeinkkel szemben, ezért is választottuk a paralelogramma keret-felfüggesztéses gépet, stabil, és szép a keretmozgás, erős, hibátlan a keret. A jobb permetezési munka érdekében rendszeresen használjuk a légszákos rendszert. A szórásmennyiség pontosan állítható a számítógéppel.