fbpx

Díjazták az agrár CO2 kalkulátort

Írta: Sajtóközlemény - 2024 október 26.

Egy magyar fejlesztés révén a gazdaságok könnyen fel tudják mérni karbonlábnyomukat, ezt követően pedig optimalizálhatják működésüket fenntarthatósági szempontból.

mezőgazdaság táj
A számok ismeretében a küszöbön álló ESG-re is felkészülhetünk

Nyolcadik alkalommal hirdette meg „A fenntartható jövőért díjat” a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH), amelyen a K&H Bank és az Agrárközgazdasági Intézet közös, agrárvállalatok számára kifejlesztett megoldása, a K&H agrár CO2-kalkulátora is elismerésben részesült. A Fenntartható Fejlődési Célok elérése és a rendszerszintű változások érdekében végzett kiemelkedő vállalati és vezetői teljesítmény elismerésére született díjat hattagú szakmai zsűri ítélte oda, amelyet ünnepélyes keretek között, október 10-én adtak át a nyerteseknek.

Ezzel a megoldással a gazdaságok kiszámolhatják, mekkora a tényleges karbon-kibocsátásuk. Az online elérhető kalkulátor a cégek saját valós termelési adatai és a szektor nemzetközi iparági statisztikái alapján dolgozik, és kifejezetten a mezőgazdasági eredetű üvegházhatású gázokat (ÜHG) – vagyis a szén-dioxidot, a metánt és a dinitrogén-oxidot – vizsgálja a közvetlen és közvetett kibocsátásokra vonatkozóan.

„Az agrárvállalatok fel tudják így mérni, mekkora terheléssel jár a mindennapi működésük a környezetünkre nézve. Az így nyert adatok birtokában pedig el is tudnak kezdeni gondolkodni és tervezni a működésük fenntarthatóbbá tételén. A hazai ESG rendeletnek való megfelelés szándéka pedig tapasztalataink szerint egyre nyitottabbá teszi a vállalatokat arra, hogy éljenek az általunk felkínált lehetőséggel” – tudtuk meg Demeter Zoltántól, a K&H Agrárüzletág vezetőjétől.

A K&H eddig is fókuszban tartotta a CO2-kibocsátás csökkentését, eddigi tevékenységéről itt írtunk: Jó számok: az európainak harmada a hazai CO2-kibocsátás