fbpx

Czerván György: ezen a héten 52,8 milliárd forintot kapnak a gazdálkodók

Írta: - 2013 december 19.

Az idei év 51. hétében összesen 52,8 milliárd forint, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) által jóváhagyott támogatást kapnak meg a gazdák, amelyet a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) fizet ki – jelentette be Czerván György, a VM agrárgazdaságért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

 

 

Czerván György: ezen a héten 52,8 milliárd forintot kapnak a gazdálkodók

 

 

Az államtitkár közölte: az ez évi területalapú támogatás részfizetéseként 1246 előlegfizetésből kimaradt kérelmező részére több mint 17 milliárd forintot utal az MVH.

Hozzátette: agrár-környezetgazdálkodási (AKG) jogcímre a héten 10 428 gazdálkodónak 22,6 milliárd forint támogatást fizettetnek ki.

Az AKG mellett folynak a kifizetések a kedvezőtlen adottságú területek, valamint a Natura 2000 gyepterületek támogatására is.

Az előbbi jogcím esetében 6627 gazdálkodó részesült mintegy 2 milliárd forint támogatásban, utóbbiban pedig 1,6 milliárd forintot utalt ki az MVH 5564 igénylő részére – fejtette ki az államtitkár.

Czerván György mindezt kiegészítette azzal, hogy a nemzeti tejtámogatás előlegeként 4900 gazda jutott 2,7 milliárd forinthoz, míg a baromfi állatjóléti támogatásból 1853 állattartó számlájára érkezik 1,5 milliárd forint.

 

Továbbá az erdészeti tevékenységekkel összefüggő jogcímek esetében 3751 ügyfélnek 1,6 milliárd forintot fizet ki az MVH.

Ezenkívül még további 58 jogcímen érkezik kifizetés a héten 2888 gazdálkodó számára mintegy 5,9 milliárd forint összegben.

Többek között kertészeti géptámogatásra, állattartó telepek korszerűsítésére, állatbetegségek megelőzésére és zöldség-gyümölcs termelői csoportok támogatására jut pénz ebből a forrásból.

Az államtitkár az ágazat idei teljesítményéről többek között elmondta: a mezőgazdasági számlarendszer előzetes adatai szerint az idén a mezőgazdaság kibocsátása jelentős mértékben emelkedett, és folyó áron számolva elérte a 2265 milliárd forintot.

Ez 4,2 százalékkal haladta meg az előző évi eredményt.

Ez rekord kibocsátási érték a magyar mezőgazdaság történetében, erre még nem volt példa – tette hozzá.

Emlékeztetett: a növénytermesztési és a kertészeti termékek termelése 6,4 százalékkal, az élő állatoké 0,2 százalékkal, az állati termékeké pedig 1,5 százalékkal bővült az idén az előzetes adatok alapján.

A termelés volumene az ágazatban 11,6 százalékkal nőtt. Ez ellensúlyozta az árak 6,6 százalékos visszaesését.

A termelési költségek kevésbé emelkedtek 2013-ban – jegyezte meg -, ezért javult a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége.

Mindez azt eredményezte, hogy a mezőgazdasági tevékenységből származó vállalkozói nettó jövedelem várhatón 10 százalékkal lesz magasabb ebben az évben, mint tavaly.

Kiemelte: a mezőgazdaság az idei GDP-növekedésnek – nemzetgazdasági szinten – a motorja volt.

Ezt alátámasztják a különböző negyedéves adatok is.

Az ágazatban az idei első háromnegyed évben 21,7 százalék volt a növekedés összességében, az előző év azonos időszakához képest.

Magyarországon akkor van növekedés,ha a mezőgazdaságban is van növekedés – húzta alá.

Hozzátette: az ágazat exportteljesítménye az idén is közel lesz várhatóan a múlt évi 8,1 milliárd eurót kitevő rekordszinthez.

Megemlítette: az idei őszi vetések állapota – a december 7-i állapotot figyelembe véve – 70 százalékban jó, míg 25 százalékos arányban közepes minősítésű.

Ez lényegesen kedvezőbb az ötéves átlagnál.

Az államtitkár az MTI kérdésére közölte: 2014-ben minden támogatási forma forrásait figyelembe véve a magyar gazdák 722 milliárd forint támogatásra számíthatnak.

Ez mintegy 20 milliárd forinttal több az előző évinél.

 

MTI 2013. december 19.