fbpx

Díjazott innovációk: 4 arany- és 33 ezüstérem a legjobbaknak

Írta: Szerkesztőség - 2013 december 11.

 

 

A 2013. november 12-16. között (+ a szakmai- és médianapok nov. 10-11.) megrendezett hannoveri Agritechnica 2013 nemzetközi mezőgazdaságigép-kiállításra regisztrált kiállítók száma a 2.700-at meghaladta, és ennek több mint a fele (53 %-a) külföldi volt.

A 42 hektárnyi területen (24 csarnokban) megrendezett kiállítást méltán tartják a mezőgazdasági technikák világvezető nemzetközi vásárának.

Az összesen regisztrált 1.453 külföldi kiállító közül legnagyobb számban az olaszok (368-an) voltak, majd őket követően a hollandok (117) és a franciák következtek 101 kiállítóval, de a meglepetést valószínűleg a kínaiak okozták, mivel az ázsiai országból is 101 kiállító cég regisztrált az Agritechnica 2013-ra.

A kiállítást megelőzően 25 országból, 203 kiállító, 393 fejlesztésével pályázott az innovációs díjakra, amelyet a DLG (Német Mezőgazdasági Társaság) által kijelölt, független szakértőkből álló bizottság (soraiban német; holland; osztrák; lengyel; román; svájci; török és üzbegisztáni szakemberekkel) értékelt.

A szakértői zsűri a pályázatok közül választott ki négy kiemelkedő aranyérmes újdonságot, és 33 ezüstérmet osztott ki a többi figyelemre méltó innováció között.

 

Kiemelkedő aranyérmes újdonságok

 

 

 

Online szimulátor erő- és betakarítógépek kezelésének gyakorlásához

(Pályázó: CLAAS KGaA mbH, Harsewinkel, NSZK)

Az egyre bonyolultabb műszaki színvonalú erőgépek és betakarító gépek kezelői önállóan, online, interaktív módon gyakorolhatják számítógépen az egyes gépek kezelését, működtetését.

Így a számítógép képernyőjén dinamikusan megjelenített „gépreakciók” a legkülönfélébb üzemeltetési feltételek között bármikor lekövethetők.

A korábbi telemetrikus és művelet-specifikus adatok alapján a szoftver virtuális kezelő- és vezérlőelemekkel valós üzemi körülményeket közvetít a felhasználóknak.

A betakarító gép szinte minden részegységére kiterjedő kezelése már az idény kezdete előtt gyakorolható, így az első üzemeltetési napoktól kezdve teljes körűen kihasználhatók a gépben rejlő műszaki lehetőségek, csökkenthetők a kezelési hibák, valamint az ezek által okozható meghibásodások.

Egy kezdő gépkezelő gyorsan megismerheti a gépet, a tapasztalt gépkezelő rendszeres gyakorlással frissítheti tudását, javíthatja saját teljesítőképességét.

A drága erő- és betakarító gépek begyakorolt, rutinosabb kezelésével már kezdettől fogva jelentős munkaidő- és költségmegtakarítás érhető el, hatékonyabb munkavégzés biztosítható.

 

 

CLAAS Online-szimulátor

 

 

CLAAS Online-szimulátor

AirSep pneumatikus szennyeződésleválasztás burgonyabetakarító gépen

(Pályázó: Grimme Landmaschinenfabrik GmbH & Co. KG, Damme, Németország)

A burgonyabetakarító gépeken a burgonyához hasonló (alakú és méretű) köveket vagy talajrögöket ez idáig mechanikus berendezésekkel távolították el.

Az ilyen rendszerű szennyeződésleválasztás csak kisebb munkasebességet engedélyez, és az ezzel együtt járó csekélyebb teljesítmény – elsősorban a többsoros betakarító gépeknél – szűk keresztmetszetet képez.

A német Grimme cég most egy olyan pneumatikus szennyeződésleválasztót alakított ki, amely egy lyukacsos, perforált szállítópadozat és az azon keresztüláramló levegő kombinációjával választja le a terményből a köveket és talajrögöket.

Az „AirSep” berendezés a terményáram irányát nem változtatja meg, és így a gép áteresztőképességét hátrányosan nem befolyásolja.

A leválasztó szakaszon áthaladó gumók a „rezgő” (láncrostás) szállítópadozat felett kíméletesen lebegnek, miközben a nehezebb kövek és talajrögök alul maradnak, majd egy zsilipen keresztül a szennyeződés-kihordó szalagra kerülnek.

A leválasztás minőségének és teljesítményének beszabályozása (a leválasztáshoz szükséges légmennyiség nagyságának, a szállítópadozat dőlésének, illetve rezgési frekvenciájának változtatásával) a traktor vezetőüléséből végezhető el.

Ezzel a módszerrel a szennyeződések még a betárolás előtt a táblán, kézi válogatás nélkül leválaszthatók, aminek előnyei a későbbiekben a burgonyatárolók üzemeltetői szempontjából jelentkeznek.

 

 

GRIMME AirSep

 

 

GRIMME AirSep

Merlo Turbofarmer 40.7 teleszkópos rakodó hibridmeghajtással

(Pályázó: Merlo SpA, Cervasca, Olaszország)

Az olasz Merlo cég új, Turbofarmer 40.7 típusjelű hibridhajtású teleszkópos rakodójával a mezőgazdaságban első alkalommal jelenik meg egy tisztán elektromos és/vagy dízel+elektromos hibridhajtású, elektromos hálózatról is tölthető („plug-in”) magajáró rakodógép.

Elektromos üzemmódban a rakodógépet egy 30 kWh kapacitású lítium akkumulátor üzemelteti, így zárt térben (pl. istállóban vagy csarnoktárolóban) halkan, káros emisszió nélkül is lehet különböző munkákat végezni.

Hibrid üzemmódban az állandó fordulatszámmal működő dízelmotor szolgáltatja a járószerkezet meghajtásához szükséges energiát, és mellette folyamatosan tölti az akkumulátort is.

A beépített dízelmotor névleges teljesítménye, ennek a meghajtási konstrukciónak köszönhetően a rakodási teljesítmény korlátozása nélkül akár a felére is csökkenthető.

A teleszkópos rakodóknál gyakran előforduló csekély terhelésű vagy üresjárati szakaszokban tisztán elektromos hajtásra lehet átváltani, és így a minimálisan szükséges („Downsize“) motor mérsékelt fogyasztásának köszönhetően alacsony CO2-kibocsátás mellett a hajtóanyag-felhasználás akár 30%-kal is csökkenhet.

A hibrid meghajtású rakodó gép megbízható és tartós üzemeltetésű: akár 2 órát is dolgozhat teljesen elektromos, és 4 órát a gazdaságos Eco üzemmódban.

A hibrid üzemeltetés költsége normál hálózatról vagy napelemes rendszerről való feltöltéssel tovább csökkenthető.

 

 

MERLO Turbofarmer 40.7

 

 

MERLO Turbofarmer 40.7

Rauch Axmat: kéttárcsás műtrágyaszóró gép teljesen automatikus szóráskép-beállítása

(Pályázók: RAUCH Landmaschinenfabrik GmbH, Sinzheim, és MSO Messtechnik und Ortung GmbH, Bad Münstereifel, Németország)

A műtrágya eloszlásának online-mérésén alapuló, a műtrágya jellegéhez és a kívánt munkaszélességhez igazodó teljesen automatikus gépbeállítása igazi világújdonság.

A mikrohullámú érzékelők által vezérelt beállító rendszer a megkívántaknak megfelelő pontos és egyenletes szórásképet biztosít. Az érzékelőkkel vezérelt kar a tartálypadozat elmozgatásával az adagoló nyílás méretét és a műtrágya feladási pontját automatikusan állítja be a kívánt szórási munkaszélességre.

Az önbeállító műtrágya kiadagoló rendkívül pontosan dolgozik, és nincs szükség semmiféle előzetes szántóföldi bemérésre sem.

A szóráskép automatikus és állandó önellenőrzése, a változó műtrágya adagmennyiségek vagy változékony időjárás mellett is szavatolja a beállított munkaszélesség tartását.

Ezáltal javul a kijuttatás hatékonysága, csökken a környezetterhelés és biztonságosabban befolyásolható maga a terméshozam is.

Az új rendszer előnyeit és hatékonyságát a francia IRSTEA vizsgáló intézet mérési eredményei is bizonyítják.

 

 

RAUCH Axmat

 

RAUCH Axmat

… (Cikkünk folytatása következő számunkban lesz olvasható.)

Az Agritechnika valamennyi díjazott innovációjáról részletes leírás, és teljes körű tájékoztatás található a www.agritechnica.com/neuheiten honlapon.

Az Agritechnikán készült fotók (1.rész) megtekinthetőek IDE kattintva.

Az Agritechnikán készült fotók (2.rész) megtekinthetőek IDE kattintva.