fbpx

Magyarországon is fejleszt a CLAAS

Írta: Szerkesztőség - 2011 november 16.

A CLAAS a világ vezető mezőgazdasági gépgyártója. Az Európában eladott kombájnok 40%-át a harsewinkeli (Németország) cég állítja elő. A CLAAS világpiaci vezető helyen áll második legnagyobb termékcsoportjával, az önjáró szecskázó gépekkel. A németországi központú cégnek 14 gyártóegysége van világszerte, amelyekben összesen több mint 9 ezer embert alkalmaz. Forgalma napjainkra 3 milliárd euró.

Vágóasztalok Magyarországról

A CLAAS 1997-ben vásárolta meg a magyar üzemet Törökszentmiklóson.

A CLAAS Hungária Kft. 100%-ban a CLAAS Csoport leányvállalata.

A cég vágóasztalokat és kiegészítőket gyárt önjáró mezőgazdasági gépekhez, mint a kombájnokhoz és traktorokhoz.

A gyárban mintegy 500 fő dolgozik, akik évente 6000 db vágóasztalt gyártanak.

 

Alapkőletétel és ünnepélyes átadás

2011. október 10-én a CLAAS Hungária Kft. telephelyére invitálták a sajtó képviselőit, ahol ünnepélyes keretek között átadták az új iparvágányt, valamint lerakták alapkövét az új Fejlesztési Centrumnak.

Az esemény jelentőségét fémjelezte, hogy a rendezvényen a magyarországi vezetőség mellett részt vett Dr. Juhász Enikő Törökszentmiklós Város Polgármester Asszonya, valamint a CLAAS Csoport Igazgatótanácsa.

Az iparvágány szükségességét indokolta, hogy a CLAAS Hungária Kft. termékeit elsősorban vasúton juttatja el vevői részére a világ minden tájára, ezért a beruházás óriási jelentőséggel bír a magyar gyár számára.

A beruházás megvalósítása Törökszentmiklós városának aktív támogatásával történt.

Az új Fejlesztési Centrum létesítése szintén jelentős lépés a gyár életében, a jövő vágóasztalai itt lesznek tervezve.

A K+F tevékenység bővítését szolgáló projekt teljes költsége meghaladja az egymilliárd Ft-ot, amelyből 354 millió Ft vissza nem térítendő támogatást nyertek az Új Magyarország Fejlesztési Terv (GOP 1-3-2.) keretében.

A támogatásnak 2 fő célja van:

  • Másik cél az eszközpark fejlesztése (járatópadok, mérő- és regisztráló eszközök, illetve szoftverek beszerzése).
  • Az ingatlan-beruházás szükségességét indokolja, hogy általa a fejlesztési feladatokat egy helyre tudják koncentrálni, egy világszínvonalú létesítménybe. Ez jelenti az un. Fejlesztési Centrumot, tervező iroda építését, valamint tesztpálya és fedett géptároló létrehozását.

Az új beruházások láttán joggal feltételezhetjük, hogy a magyarországi gyár fejlesztéseire, termelésére hosszútávon számít a CLAAS Csoport.

 

Dudás Ervin