fbpx

Dupla évforduló a mai Föld napja

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 22.

Az első Föld napján, Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére, 1970. április 22-én 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott: az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

„A természet hatalmas, az ember parányi. Ezért aztán az ember léte attól függ, milyen kapcsolatot tud teremteni a természettel, mennyire érti meg, és hogyan használja fel erőit saját hasznára.” (Szent-Györgyi Albert)

 1990 mérföldkő és közös felelősség!

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába, hogy a városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeljék április 22-én a Föld napját a világ minden országában, a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra, és városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

 Magyarország az elsők között csatlakozott!

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

 Fél évszázada kezdődött!

Mára már az önszerveződő magyarországi Föld napja mozgalom 30. évfordulóját ünnepli, és ez az 50. évfordulója a Föld napja világmozgalomnak.

Az utóbbi 5 év volt az eddigi legmelegebb a Földön a mérések 1900 körüli kezdete óta, és a következő 5 még melegebb lesz, ha nem változtatunk radikálisan életmódunkon. Az IPCC szerint 10 évünk maradt, hogy elkerüljük a 1,5 fokos felmelegedést. Sokat tehetünk 10 év alatt, számos ország és város hirdetett klíma vészhelyzetet, újra több millió fiatal tüntet világszerte cselekvésre buzdítva, és erre szólít fel mindenkit az Earth Day Network is a Föld napja 50. évfordulóján.

50 éve 20 millió amerikai vonult utcára április 22-én, és sokat elértek. 2020. április 22-én is emeljük föl szavunkat milliónyian, most már világszerte. Hallják meg szavunkat azok a döntéshozók, akik a túlfogyasztásra épülő gazdasági növekedést a környezet, a klíma védelme elé helyezik, pedig tudják, hogy a korlátlan növekedés és a klímavédelem kizárja egymást. Hallassuk a hangunk, és cselekedjünk.

Forrás: Föld Napja Alapítvány

CÍMKÉK klíma