fbpx

Egy évtizede tesztel a VSZT és a GOSZ őszi búzát és kukoricát

Írta: - 2017 április 24.

Az őszi búza és a kukorica fajtakísérletekkel a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének célja, hogy a gazdálkodók független forrásból hiteles, számukra hasznos információkat kaphassanak az egyes fajtákról.

Az őszi búza fajtákat tizedik, a kukoricát pedig tizenegyedik éve vizsgálják a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének posztregisztrációs fajtakísérleteiben, amelyeket ezúttal is a NÉBIH Növénytermesztési és Kertészeti Igazgatóság Szántóföldi Növények Fajtakísérleti Osztálya végez. A szakmai felügyeletet pedig a Fajtakísérleti Innovációs Tanács biztosítja.

A vizsgált fajtákat kódszámmal látták el, így a kísérletben a fajtanemesítő kiléte a dekódolásig ismeretlen a közreműködő szakemberek számára. A fajtakísérletek célja, hogy a termelők számára jól hasznosítható, objektív információt adjon a különböző adottságú területeken termesztett, majd különböző vizsgálatokon kiértékelt fajtákról – mondta Polgár Gábor, a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács igazgatója.

A kísérlet…

Az őszi búza kísérletben összesen 45 fajtát vizsgálnak eltérő termőhelyi adottságok mellett az ország több pontján, Mosonmagyaróváron, Szombathelyen, Jászboldogházán, Tordason, Szarvason, Iregszemcsén, Eszterágpusztán, Székkutason, Gyulatanyán és Debrecenben. A kísérleti helyszíneken különböző termőképességű talajon vetették el a vetőmagokat, majd a nyári aratást követően a terméseredmények mellett a beltartalmi értékeiket is megvizsgálják.

Az idei évben a posztregisztrációs kísérletben a FAO 300, 400 és 500 éréscsoportba tartozó kukoricafajták vesznek részt. A kísérletek első beállítása óta eltelt 10 év évben 15 nemesítő 200 kukorica fajtája mérettette meg teljesítményét. Idén az ország tizenegy pontján – Tordason, Jászboldogházán, Szombathelyen, Eszterágpusztán, Debrecenben, Kaposváron, Mezőhegyesen, Nyíregyházán, Iregszemcsén, Székkutason, valamint Jánoshalmán tesztelik a hibrideket. A kísérletek nemcsak a szemtermés eredmények összehasonlítására szorítkoznak, hanem három helyszínen különböző termőhelyi viszonyok mellett elvégzett érésdinamikai vizsgálat is gazdagítja a fajtához kapcsolható termesztési információkat.

A kísérletek eredményeiről az év második felében összefoglalók készülnek majd, amelyeket mindenki számára elérhetővé tesznek a szövetség honlapján.

Összeállította: Kalmár Nárcisz