Az egész hazai baromfiágazatot és a fogyasztók egészségét is veszélyeztetné, ha a brazíliai húsbotrány vizsgálatának megnyugtató lezárta előtt jönne létre kereskedelmi megállapodás az EU és dél-amerikai államok között – hangoztatta a Baromfi Terméktanács (BTt) nyomán Erdős Norbert magyar EU-képviselő. Ám a biztonságon túl vannak számunkra gazdasági kockázatai is a dél-amerikai húsimportnak.
Kérdéses
Nem jöhet létre az Európai Unió és a dél-amerikai MERCOSUR-országok közötti szabadkereskedelmi megállapodás, amíg az újabb brazil húsbotrányt a hatóságok ki nem vizsgálják – hangoztatta Erdős Norbert, aki az ügyben több írásbeli kérdést is feltett az Európai Bizottságnak. A Baromfi Terméktanács (BTt) szerint fel kell lépni az élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő dél-amerikai baromfihúsok importja ellen, mert a behozatal az uniós baromfiágazatot és a fogyasztókat egyaránt veszélyezteti. (Hírek szerint a brazil laboratóriumok szalmonellás ügyeket tussolhattak el, ezért a brazil hatóságok vizsgálatokat indítottak.)
Gazdaságilag sem tiszta
Fontos emellett, hogy a dél-amerikai ország teljes körű garanciát nem nyújtson arra, hogy az onnan származó baromfitermékek megfelelnek az uniós szabályoknak – húzza lá írásbeli kérdéseiben Erdős Norbert.
A tervezett EU-MERCOSUR megállapodás egyébként 100 ezer tonna baromfihús vámmentes behozatalát engedélyezné Brazíliából és Argentínából. Ez nemcsak az említett élelmiszer-biztonsági, hanem gazdasági okokból is aggályos: az uniós baromfiágazatban összességében 1,5-3 százalékos termeléscsökkenést eredményeznének. Az EU-tagállamok – így hazánk – baromfitermelői további versenyhátrányt szenvednének, ha az uniós gazdálkodók számára kötelező, jelentős többletköltségekkel járó előírásokat a dél-amerikai importőröknek nem kell betartaniuk…
Kohout Zoltán (forrás: BTt)