fbpx

Egy német-magyar-kínai sikertörténet kapcsán…

Írta: Sándor Ildikó - 2017 február 02.

Luca-napi beszélgetés Nagy Miklóssal, a SZEGÁNA Kft. ügyvezető igazgatójával

A néphagyományokra utalva 12+1 érvet sorakoztatott fel a SZEGÁNA Kft, mikor Luca-napi gépmustrára hívta partnereit Szegedre, december 13-ára. Nem egy tipikus gépbemutató szezon a december, de az ismert márkák, az akciók és nem utolsó sorban a kertészeti pályázat is garantálta a nagyszámú érdeklődőt. Az ismert Dal-Bo hengerek, a Caffini permetezők, a Mascar bálázók vagy a McCormick traktorok teljesen egyértelmű szereplők voltak a mustrán, ezért inkább az újdonságról, az Everun rakodókról kérdeztem Nagy Miklóst.

Nem tudom megkerülni a kérdést: miért kínait?

A felvetés jogos, hisz a kínai minőséghez számtalan minőségi kifogás köthető a mindennapokban. Ugyanakkor több ágazatban is bizonyították már, hogy az olcsó tömegcikkek mellett a minőségi kategóriában is tudnak és hajlandóak termelni. Ezt ismerték fel a németek is, mikor közös leányvállalatot alapítottak a kínai Everun gyárral. Ez a lépés akár meg is lephette az európai piacot, de azt tudni kell, hogy a német precizitás, alaposság innentől kezdve része lett a történetnek. A fejlesztési ötletek, javaslatok, a tesztelések mind Németországban zajlanak, a gyártás maradt „csak” Kínában. Ez már elgondolkodtató hátteret jelentett, ráadásul mindez már 5 éve működik, és a német piacon is sikeresek ezek a rakodók azóta. Így már bele lehet vágni, úgy gondolom. Persze ennek ellenére személyesen is kilátogattunk a kínai gyárba, mondhatni „hiszem, ha látom”.

Mitől német akkor? A teszt elegendő garancia?

Igen, a folyamatos német teszt már elegendő, de a németek ezzel nem érik be. Európai alkatrészközpontot is fenntartanak Meiningenben, ami a nálunk megszokott szervizt is garantálja, így a szükséges pótalkatrészek 1-2 munkanap alatt megérkezhetnek. Az elvárt tudást és gyakorlatot pedig az európai forgalmazók, így a mi kollégáink is természetesen a németországi központban szerezték meg. A többi már a technikára van bízva, azt pedig a 2013 óta eladott 700 Everun rakodó is igazolja, Németországban, természetesen.

Idehaza milyen a fogadtatása? Vannak már beszédes statisztikai adatok nálunk is?

Májusban hoztuk be az első rakodókat, először persze még mi is óvatosan kezelve ezt a márkát. Azóta már 15 rakodót értékesítettünk, pedig a nagy távolság miatt a behajózás sok időt vesz igénybe.

Vegyük közelebbről szemügyre akkor ezt a német-kínai rakodógépcsaládot!

Az Everun rakodók jellemzően kínai motorokkal szereltek 17-115 LE teljesítménykategóriában, összkerékhajtásuk hidrosztatikus, a kormányzás pedig derékcsuklós. A csúszókormányos rakodókhoz képest üzemeltetésük olcsóbb, többek között jóval alacsonyabb az üzemanyag-felhasználás, és a gumikopás.

A rakodók mindegyike rendelhető 3. és 4. hidraulikakörrel, mellyel a hidraulikus munkaeszközöket lehet kezelni. A gépek fülke nélkül vagy fűthető fülkével, opcióként pedig légkondicionálóval is elérhetőek. Jellemzően alapfelszereltség a tolatókamera, a rádió, az elektromos állófűtés és az elektromos irányváltó a joystickon. Az adapterek közül választható raklapvilla, univerzális kanál, földkanál, 4-az-1-ben kanál, hókanál, trágya- és bálavilla, csomagoltbála- és rönkfogó, fix és hidraulikus hótoló, hómaró, útseprő, keverőkanál, oszlopfúró, homokszóró. Így a földmunkától kezdve a trágyapakoláson át a raklapos áru mozgatására, hótolásra, hómarásra, csúszásmentesítésre, telephely-tisztántartásra, és betonkeverésre is használhatóak.

A Magyarországon legnépszerűbb Everun rakodók főbb adatai

Modell ER06 ER08 ER10 ER12 ER16 ER20 ER1500 ER2500
Max. emelési képesség (kg) 600 800 1.000 1.200 1.600 2.000 1.500 2.500
Max. emelési magasság

(m)

2,65 2,65 3,1 3,1 3,1 3,45 4,2 4,5
Gém típusa fix fix fix fix fix fix teleszkópos teleszkópos
Max. motorteljesítmény (LE) 25 34 50 50 50 75 55 81
Saját tömeg (kg) 1.470 2.400 3.300 3.300 4.100 5.600 4.100 4.900

A megrendelőinktől mindig azt kérdezem először, hogy mi lesz a feladata, mire szeretné majd konkrétan használni, hisz árban, teljesítményben mind más, a közel 30 adapter pedig rengeteg féle munka elvégzésére alkalmassá teszi.
Maradt kérdése? Itt érdeklődjön: 06-30/627-8052