fbpx

Gépek a szőlősorok között

Írta: Sándor Ildikó - 2011 március 07.

Már közel 20 éve ismert az Agrolánc Kft. a szőlős és gyümölcsös gazdák körében. Szemerei Károly ügyvezető hagyományt teremtett országjáró gépbemutatójával, ahol munka közben, valóban a sorok között, a szőlősgazdák szeme láttára és kéréseinek megfelelően dolgoznak a Carraro traktorok és Rinieri munkagépek. Villányban a közel 50 gazdálkodó, szőlész mellett lapunk is részt vett a bemutatón.

Gere Attila, a Road Show villányi házigazdája közel 20 éve vásárolta az első ANTONIO CARRARO traktort, de máig elégedett a márkával, a teljesítménnyel egyaránt. „Még ma sem érezni mellette a kipufogógázt, egyszerűen csak működik. Ezen a teraszos borvidéken merev tengelyes traktorokkal nem is lehetne dolgozni, nagyobb teljesítményű traktorok kapacitását pedig nem tudnánk kihasználni. A terepkövetés és stabilitás alapján viszont a szőlőültetvények kedvenc erőgépei.”

Erőgép- és munkagép kínálatukból ízelítőt kaptak a termelők Villányban, Tállyán, és Mindszentkállán, Olvasóinknak most ebből egy kis részletet tudok csak nyújtani, a teljes gépparkkal kapcsolatban keressék a www.agrolanc.hu weboldalt és Fóton az Agrolánc Kft-t.

Antonio Carraro TN traktorok

A TN modellek a sorozat közepes kategóriájú modelljei, teljesítményük, súlyuk, technikai paramétereik lehetővé teszik a rendkívül széles körű felhasználást a szántóföldi zöldségtermesztéstől az ültetvényekig.

Antonio Carraro TRG traktorok

A TRG az Antonio Carraro traktorgyártó cég egyik legerősebb mezőgazdasági traktora. Komoly motorteljesítménye mellett felvonultatja a traktorgyártás ma ismert valamennyi vívmányát (megfordítható ülés, elektronikus kapcsolású TLT, elektronikus kapcsolású összkerékhajtás, elektronikus kapcsolású differenciálzár, stb). A gép megemelt hasmagassága az ültetvények kiszolgálása mellett lehetővé teszi a szántóföldi alkalmazást is.

Rinieri CM ültetvény kultivátorok

A kifejezetten hegyvidéki szőlőművelésre kifejlesztett eszköz vázszerkezetének a kialakítása lehetővé teszi a munkaszélesség módosítását. A munkamélység jól szabályozható a hátsó tömörítő hengerrel 15-25 cm-es tartományban, 5-15 kapás verzióban egyaránt.

Rinieri TRT szárzúzó

A Rinieri TRT típusú, vízszintes tengelyű, kalapácsokkal szerelt szárzúzó kialakításának és robosztusságának köszönhetően a szőlőültetvényeken kívül erdészeti munkákra is alkalmas, maximális ágvastagsága 15 cm.

Gyűjtőtartályos venyigezúzó

A hidraulikusan meghajtott felszedő rotor és a gallyfésű segítségével a zúzandó anyag teljes mértékben a gép 1,5-2 m3 térfogatú tartályába kerül, ahol a nagy hatékonyságú kalapácsok addig aprítják a nyesedéket, venyigét, míg az nem képes a hátsó rostán keresztül a tartályba jutni, ezáltal a kezelendő terület teljes mértékben maradványmentes lesz. Szőlőgazdák kérdésére válaszolva elhangzott: igény esetén bálázott ill. csomagolt összegyűjtésű technológiával is tudják a venyigegyűjtést kínálni, ezzel fűtési célokra is felhasználva az egyébként hulladéknak vagy tápanyag-utánpótlásnak szánt, hektáronkénti 1,5-2 t venyigét.

Rinieri soraljművelő forgóborona

A kardán hajtású, hidraulikus kitérésű sor- és sorközművelő-forgóborona gép a kézimunkaerő kiváltására alkalmas, a káros teraszosodást is csökkentik. Az erőgép hátsó három-pontjára, vagy front-függesztésére csatlakoztatható gépet az érzékelő pálcák a sor közepén tartják, de a sor közbeni tőkeeltéréseket is korrigálják, sőt sorszűküléskor a gerendelyszélességet is csökkentik.

 

 

 

 

Selvatici ásógép

Talán a leglátványosabb feladatot kapta ez a munkagép Villányban, mikor a tömörödött talajt (gyakorlatilag művelő utat) kellett fellazítva elmunkálnia, termelői kérésre. A kifogástalanul elmunkált talaj meggyőzte a gép leendő vásárlóját.

 

Antonio Carraro Tigrecar szállítójármű

A különböző ültetvényi feladatok kiszolgálására is alkalmas négykerék meghajtású jármű hátsó kihajtó tengelycsonkkal rendelkezik, így munkaeszközök működtetésére is alkalmas.

A 70 ha-os szőlőültetvény sorai között láthattunk továbbá Rinieri és Caróni talajmarót, Unigrin ültetvénypermetezőt, Ilmer sorkaszát, a sorok végén pedig ágaprítót is munka közben.

 

A gödöllői Szent István Egyetem Gépészmérnöki Kara minden év januárjában elkészíti a megelőző év traktorértékesítésének statisztikáját a felmérésben részt venni kívánó cégek által leadott adatok alapján. A 2009-es évben is az 50 Le-ig terjedő kategóriában az Agrolánc Kft. volt a piacvezető Magyarországon. Erő- és munkagép kínálatukkal ebben az évben is a szőlősgazdák rendelkezésére állnak.