fbpx

Ez a szárító kettő helyett is jobban és olcsóbban dolgozik

Írta: Szerkesztőség - 2017 február 02.

Gyomaendrődön szenzációs sebességgel felépült, az őszi szezonban pedig már meggyőzően teljesített a TORNUM-technológia

A sokat látott integrátorcég vezetői is alig akartak hinni a szemüknek, amikor egy májusi délelőttön, pár óra leforgása alatt hatalmas, fényes tömegével az udvaruk fölé emelkedett a vadonatúj terményszárító. Így most a TORNUM-technológia révén, sokkal kisebb költséggel és energia-felhasználással, jóval nagyobb teljesítményre képesek – és ezzel nemcsak az integrátorcég tulajdonosai, hanem nagyon sok gazdapartnerük is jól járt.

Jobbat akartak a megörököltnél

A Gyomaendrőd térségében 1600 hektárnyi szántóföldi növénytermesztést integráló Keselyősi Kft. ügyvezetőjével, Diós Ferenccel beszélgettünk. A cég több, mint 20 éve foglalkozik agrárszolgáltatással – így a földművelés, a kereskedelem, a raktározás, a terménytisztítás mellett szárítással is. Megalakulásukkor örökölték az előző időszak téeszének 60-70-es évek műszaki színvonalát tükröző, 1976-ban épített B1-15-ös ikerszárítót. A kéttornyos rendszer idővel sem kapacitását, sem energiaigényét tekintve nem felelt meg az évente csak kukoricából beérkező több mint 10 ezer tonnányi áru hatékony és gazdaságos feldolgozására. Ezért a cég vezetősége a 2010-es évek elején elhatározta: új szárítót létesít telephelyén.

Mentek, láttak és meggyőződtek

A kivitelezéshez azonban speciális feltételeket kellett figyelembe venni. – Egyrészt azt akartuk, hogy a korábbi B1-esnek sem az alapterületét, sem a magasságát ne szárnyalja túl az új létesítmény. Másrészt természetesen azt akartuk, hogy a modernebb technológiával a teljesítmény ne csökkenjen, az üzemeltetési költség viszont kevesebb legyen – vázolta látogatásunkkor a cégvezető.

A cég kiállításokon, interneten és a szaksajtóból egyaránt tájékozódott, míg végül a gabonaipari létesítmények fejlesztésével és gyártásával foglalkozó svéd TORNUM került képbe. – Meglátogattuk a mezőkövesdi Matyó Zrt.-t, ahol több éve ugyanilyen, B1-est kiváltó TORNUM-szárító dolgozik és alaposan kikérdeztük a vezetőket és a kezelőket. Ők mindjárt négy meggyőző érvet is említettek. Egyrészt évek óta nem akadt műszaki problémájuk, másrészt jelentősen csökkent a gázfogyasztásuk, harmadrészt megbízható volt a rendszer – összegzi döntésük előzményeit Diós Ferenc.

A TORNUM-ról

A Tornum cég sokéves tapasztalattal, nagyfokú precizitással és megbízható nemzetközi háttérrel rendelkező nagyvállalat. Magyarországon piacvezető szerepet tölt be. Ipari és mezőgazdasági ügyfeleikkel folytatott szoros együttműködés előre mozdítja a termékfejlesztést, és ügyfeleik vállalkozását jelenleg és a jövőben is egyaránt. A gyártás hatékony és korszerű üzemükben történik a svédországi Kvänum településen, és termékeiket a minőségre kiemelt figyelmet fordítva biztosítják ügyfeleik részére a világ minden részén.

Kettő helyett is takarékosabban

A döntéshez a végső lökést végül az a bizonyos negyedik érv: az ár adta meg. A TORNUM az egyik vetélytárs ajánlatának csaknem a feléért vállalta a hatalmas: 20 tonna/órás kapacitású szárító kivitelezését. – Ráadásul szinte az egész procedúrát vállalták az engedélyes tervek elkészítésétől a korábbi B1-es teljes bontásáig, és az egész létesítmény kulcsrakész átadásáig. Így aztán talán nem is csoda, hogy ezután 2015-ben egy TORNUM HR4-22-es mellett határoztunk, ők az általuk adott szigorú menetrend mentén haladva az idei nyár derekán átadták a vadonatúj szárítót – mesélte a Keselyős Kft. vezetője.

A Youtube-on is követhető, látványos építkezés márciusban a bontással kezdődött, majd május 7.-ének reggelén már a megrendelő udvarára sorakoztatták a csaknem 20 méteres torony előszerelt főelemeit. Ezt egy hatalmas daru és néhány ügyes szakember délre(!) fel is állította. Így aztán nem kellett amiatt sem aggódni, hogy a beruházás miatt esetleg el kell halasztaniuk az őszi nagy betakarítási és szárítási szezont. – Szeptember 9-én aratták a napraforgót, később a kukoricát, amiből végül jóval több, mint 10 ezer tonnát szárítottunk, átlagosan 5,9% vízelvonással, amit simán teljesített a rendszer. Azt tapasztaltuk, hogy számottevően csökkent a gázfelhasználásunk, és jelentősen csökkent a villamosenergia-fogyasztás is. Elég csak arra gondolni, hogy az eddigi kettő helyett egy torony lát el ugyanannyi munkát, 0-24 órás műszakban – sorolja az érveket Diós Ferenc.

A kiváló ár/érték arány nem mindegy

A Keselyősi társaság most azzal kalkulál, hogy a 70 milliós beruházás úgy térül meg 5-6 éven belül, hogy közben jobb szolgáltatást, több munkát is realizálnak. Ezt a hatékonyság javulást a TORNUM HR terményszárító – egyedi hő-visszaforgatásos rendszerének köszönhetik, mivel nem csak a felmelegedett hűtőlevegőt keringetjük vissza az égéstér fölé, hanem a szárítózóna alsó részén átvezetett párában szegény levegőt is és mindezt a lehető legrövidebb úton. Működtetése felhasználóbarát, így a kezelőszemélyzetnek is hamar elsajátítható volt az üzemeltetése.

A TORNUM munkatársaira mindvégig számíthattunk a kivitelezés és működés közben is. Azért is választottuk őket, mert éppen idevaló, ilyen típusú-kapacitású és gazdaságosságú szárítót akartunk, és a bekerülési érték is vonzó volt. A korábbi is elműködgetett, de most egy modern berendezésünk van, és látjuk, hogy bizony nem mindegy!