fbpx

Egyetlen vágóhíd leállása megrengette a teljes európai sertéspiacot

Írta: - 2020 július 20.

4,7 millió sertés szaladgál az Egyesült Királyságban, egy részüknek már rég a német vágóhidakon lenne a helye. Egyetlen húsfeldolgozó leállása képes volt megrengetni a teljes európai sertéspiacot.

Az Egyesült Királyság sertéságazata is el kezdett aggódni a németországi óriásvágóhíd leállása miatt. Mint arról korábban többször is beszámoltunk, a Tönnies központi telephelyén vágják a teljes német sertésállomány ötödét, és ez most leállt a koronavírusos dolgozók miatt. A németországi vágókapacitások felülmúlják azt, amit az évek alatt 26 millió egyedre zsugorodott helyi sertésállomány ellátni képes, ezért az ország nagy mennyiségű sertés behozatalára szorul – többek között az Egyesült Királyságból.

 


Forrás: Eurostat

 

Tumultus a telepeken

Észak-Rajna–Vesztfáliában hetente 140-150 ezer sertést dolgoz fel a Tönnies. A vágás leállítása odavezetett, hogy sok a túlsúlyos sertés az istállókban. Mintegy 100 ezer állatnak már rég a vágóhídon lenne a helye. Mivel ez most nem lehetséges, a következő turnus malacaira sincs igény a telepeken. Ez gyors árzuhanáshoz vezetett a piacon, amiről itt számoltunk be elsőként.

A Tönnies természetesen az Egyesült Királyságból darabolásra, feldolgozásra érkező sertéseket sem fogadja. Az árak drámai módon esnek, a vágósertés már a felét sem éri annak, amit egy hónappal ezelőtt fizettek érte. Bár a szakma korábban azt remélte, hogy a járvány miatti leállás csak átmeneti problémát okoz, mostanra a Tönnies esete gigantikus foglalkoztatási botránnyá nőtt, ami a járványtól nem sújtott üzemek működését is érinti. Erről itt írtunk. Számos húsüzem kényszerül most arra, hogy újraszervezze az egyes műszakokat. A költségeiket növeli az is, hogy a dolgozókat nem alvállalkozóként, hanem alkalmazottként kell foglalkoztatniuk, és biztosítaniuk kell számukra az emberhez méltó szállást is.


Már túlsúlyosak a disznók is (Fotó:rspcaassured.org.uk)

Árzuhanás mindenütt

Mindennek kihatása lesz az Egyesült Királyság sertés-előállítására is, de még inkább az Európa legnagyobb sertésállományával rendelkező spanyolokra, akik képtelenek levágni a hazájukba tartott valamennyi sertést (31 millió állat). A magyar sertéstartókat közvetetten, de súlyosan érinti: a sertés ára most 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.