fbpx

Egyre több híres magyar étterem keresi a hazai alapanyagot

Írta: Csomor Zsolt - 2018 október 01.

A megújuló magyar gasztronómia sikerének kulcsa a magyar alapanyag, mondta Nagy István agrárminiszter a Piac konyhája – szakácsok és termelők konferenciáján.

A hazai gasztronómia napjainkra felismerte, hogy a magyar alapanyagnál nem talál kiválóbbat: ezt alkalmazva a siker garantált. Kiváló alapanyag nélkül nincs jól működő termelői piac, sikeres kistermelő, s minőségi étel sem.

Fontos ezért, hogy mit tesz az Agrárminisztérium a területért: hogyan segíti a termelőket, támogatja azokat, akik kiváló minőségű termékek előállításán és azok felhasználásával foglalkoznak.

A magyar agrárpolitika és a kormány a minőségi élelmiszerek kiválasztásán és erősítésén dolgozik, amely célt többek között a Hagyományok-Ízek-Régiók Program, a Magyar Élelmiszerkönyv irányelvei, valamint a helyi termelői piacok jogi hátterét megteremtő jogszabály egyszerűsítése is segíti.

Az agrárminiszter fontos lépésnek nevezte, hogy országosan 288 termelői piac működik, és egyre több neves étterem keresi a minőségi magyar termékeket. Sikerült túllépni az import korszakán, jól látni, hogy újból a háztáji portékák, a kézműves magyar termékek uralják a piacok standjait.

Magyarország mára már nemcsak a magyaroknak, hanem a gasztronómiát kedvelők széles táborának is izgalmas helyévé vált. Az ország mezőgazdasági potenciálja világszinten is kiemelkedő, ami a jó minőségű alapanyagokat, a színes felhozatalt és a magyar találékonyságot ötvözve kiemelkedő termelői és gasztronómiai sikerek alapját jelentheti.

Összeállította:
Csomor Zsolt