fbpx

Egységben az erő – DuPont, Pioneer, Genezis Juniális

Írta: Szerkesztőség - 2014 július 15.

A nyitóhelyszínt Kétsopronyban a Rákóczi Szövetkezet biztosította, ahová 2014. június 3-án több százan látogattak el. A DuPont Pioneer részéről Borsos László marketingigazgató köszöntötte a termelőket. A területi bejárás során 4 helyszínen tartottak ismertetőt.

A kukoricánál megtudhattuk, hogy az idén bevezetett 7 új hibrid mellé jövőre 8 újabb kerül bevezetésre, melyeket természetesen élőben is megszemlélhettek a termelők.

Idén 20 éve, hogy az első Pioneer őszi káposztarepce megjelent a piacon, azóta a hibrid portfólió nagy változáson ment át itthon is. A MAXIMUS® hibridek vetésterülete évről-évre nő, ami elsősorban a széles vetésidő-optimumnak, a jobb télállóságnak és méretéből adódóan a kisebb taposási kárnak köszönhető. Vetésterületet tekintve 2013-ban hazánkban közel 90% volt a hibridek részaránya.

Az elmúlt években mind az üzemi, mind pedig a kísérleti táblákon a legnagyobb termést elérő PR44D06-os, termőképességének köszönhetően 2012-től a legnagyobb területen termesztett hibrid repce hazánkban a MAXIMUS® (féltörpe) termékkörben. „Itt az idő, hogy ez legyen a következő repcéje” – mutatta be Veszter László, a Pioneer területi agronómusa a Pioneer PX111CL csúcstermő új generációs (féltörpe) MAXIMUS® repcehibridjét, Clearfield technológiával. A napraforgónál az expressz toleráns hibridek parcelláit prezentálta Szamosi Attila. Az idén több Pioneer napraforgó hibrid elnyerte a Pioneer Protector minősítést. Ebbe a csoportba azok a napraforgók kerülhetnek, melyek valamilyen kórokozók ellen magasabb toleranciával vagy rezisztenciával rendelkeznek, mint egyéb napraforgók. Biztonságosabban, gazdaságosabban és kiszámíthatóbban termelhetők, mivel nagyobb védelmet nyújtanak a károsítók ellen. Ennek egyik legnépszerűbb napraforgója az P64LE25, melyet már 2 éve forgalmaznak, és a 2. évben több mint félmillió hektáron került elvetésre Közép-Európában.

Papp Anita, a DuPont Növényvédő szer Üzletág marketing kommunikációs szakértője bejelentette, hogy a közeljövőben megújuló honlapjukkal tartalmasabb, még áttekinthetőbb és felhasználóbarát verzióban kívánják segíteni a jövőben is partnereik munkáját. Ráadásul egy fontos információs felület, a DuPont™ Evalio® AgroSystems kártevő monitoring rendszer szolgáltatási körét is bővítik. Ez egy olyan weboldal, amely segíti nyomon követni a rovarkártevőket a nagy értékű kultúrnövények, a kukorica és a repce hatékonyabb mennyiségi és minőségi védelmében. Az itt hozzáférhető rendszeresen aktualizált adatok javítják a növényvédő szerek optimális időben történő felhasználását a nyereségesebb termesztés érdekében.

A DuPont szintén 4 helyszínen tartott bemutatót, ahol többek között ismertették a Coragen® és Steward® rovarölő szeres megoldásokat az árukukorica védelmére a kukoricamoly ellen. Fazekas Károly, a DuPont területi képviselője felhívta a figyelmet arra, hogy 40%-os szárfertőzés esetén 7-8 tonnás átlagtermésből akár 7-8 mázsa termésveszteséget is okozhat a kártevő. Egyedülálló és különböző hatásmódjukkal mindkét termék kiváló eszköz a kukorica főbb lepke kártevői ellen.

A Nitrogénművek Zrt. Genezis partnerhálózata nevében dr. Kiss Csongor a szaktanácsadási és kísérleti osztály vezetője köszöntötte a jelenlévőket. Ők is 4 ponton tartottak bemutatót, melyből az egyik állomáson egy fontos változásról is beszámoltak, mely egy új kereskedelmi üzletág bevezetése lesz.

A terménykereskedelmi üzletág igazgató Markovics Zsolt ismertette a részleteket. 2014. július közepétől szeretnének elindulni, és attól kezdve folyamatosan árakat jegyezni, szerződéseket kötni. A területi képviselőkön keresztül hetente próbálnak majd piaci információkat tolmácsolni a gazdáknak, hogy el tudják dönteni, pillanatnyilag érdemes-e az árut eladni. Szeretnének mielőbb azon 2-3 cégbe beletartozni, akiket a termelők felhívnak majd, ha eladni szeretnének. Bíznak abban, hogy versenyképes árakat fognak tudni mondani. Cél a közös nevezőre jutás. Mindenben nyitottak lesznek, és gyors kifizetést ígérnek.

Az összesen 12 állomásból álló bemutató a szántóföldi kultúráktól kiindulva, a termelés során fellépő problémákon át az újdonságokig mindent lefedett, nem maradt kérdés válasz nélkül. Így az ebédet már mindenki gazdálkodói gondolatoktól mentesen, a világhírű Princess együttes hegedűvirtuózainak muzsikájára fogyaszthatta el.

A rendezvényen készült fotók IDE kattintva megtekinthetőek.