fbpx

Együtt a zöldség- és gyümölcstermesztőkért

Írta: Csomor Zsolt - 2020 január 27.

A Takarékbank és a FruitVeB Magyar Zöldség- Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a szerződés alapján nemcsak információ- és tapasztalatcserével, hanem tanácsadással, szakmai képzésekkel, piaci előrejelzésekkel is segíti a zöldség-gyümölcságazat hatékonyságának és versenyképességének javítását. Az ágazatban az átlagosnál alacsonyabb uniós támogatás miatt különösen fontos a banki szerepvállalás.

A stratégiai megállapodás immár a hatodik a Takarékbank agrárszakmai együttműködései sorában: az egyik legfontosabb is, hiszen a növénytermesztők és állattenyésztők mellett egy kulcsfontosságú ágazattal bővül a mezőgazdasági partnerszervezetek köre. A zöldség- és gyümölcstermesztés nemcsak magas hozzáadott értékű termékeket állít elő, hanem hozzájárul a teljes hazai lakosság egészségéhez és kiegyensúlyozott táplálkozásához.

Az ágazatban jellemzően alacsonyabbak az uniós támogatások az agrárium átlagához képest, így jóval nagyobb mértékben van szükségük a banki szerepvállalásra, hangsúlyozta az aláírást követően a Takarékbank elnök-vezérigazgatója. Vida József elmondta, hogy az agrárfinanszírozásban egyre nagyobb piaci részesedéssel rendelkező Takarékbank számára fontos, hogy támogassa a magyar zöldség-gyümölcs ágazatot, hiszen hazánk a termesztéshez kiváló adottságokkal rendelkezik. A magyar termék nemcsak ízletesebb az importnál, de környezetbarát is, hiszen nem utaztatták több száz, adott esetben ezer kilométereken át, amíg a magyar háziasszony kamrájába kerül.


Forrás: Takarékbank

A FruitVeB képviseletében Ledó Ferenc elnök elmondta, hogy a szakmaközi szervezet a Takarékbankkal megkötött együttműködési megállapodással még több segítséget tud nyújtani tagjainak a további fejlesztések és korszerűsítések finanszírozásához. A klímaváltozás, a munkaerőkérdés és a digitalizáció sok új kihívás elé állítja a sokféle növényfajt termelő gazdákat és feldolgozókat a következő években. Egyre nagyobb igény jelentkezik a fogyasztók részéről a kiváló minőségű magyar termékre: ennek teljesítése csak nagymértékű befektetésekkel valósítható meg.

A FruitVeB és a Takarékbank célul tűzte ki, hogy a finanszírozás segítésén túl költségelemzésekkel, megtérülési és hatékonysági vizsgálatokkal is hozzásegíti a termelőket a döntések meghozatalához, hiszen sok esetben egy-egy beruházás vagy korszerűsítés megvalósítása 10-20 évre is befolyásolja a jövedelmezőséget.