fbpx

Együtt az éghajlatváltozás ellen megrendezésre kerül a III. Magyarországi Klímacsúcs

Írta: Szerkesztőség - 2011 január 20.

A mexikói cancúni ENSZ-klímacsúcs folytatásaként a Klíma Klub által 2011. január 19-én, Szentendrén, a REC zéró CO2 emissziójú magyarországi központjában megrendezésre kerül a III. Magyarországi Klímacsúcs.

 

Klíma Klub Közhasznú Nonprofit Kft.

 

A konferencia célja, hogy felhívja a figyelmet korunk egyik legfenyegetőbb környezetvédelmi problémájára, az éghajlatváltozás káros hatásaira, és elősegítse a legkülönbözőbb területekről érkező hazai és külföldi szakemberek, prominens személyiségek párbeszédét, közös nevezőre jutását a témában.

A 2009-ben megalakult Klíma Klub Közhasznú Nonprofit Kft. ennek az összefogásnak az élére állva mintegy kommunikációs hidat épít a civil szervezetek, a politikai és vállalati döntéshozók és a tudományos élet szereplői között.

A lakosságot megmozgató akciókkal, a közvélemény mozgósításával és állandó média-jelenlétével hirdeti a kezdeményezés fontosságát.

Az évente megrendezésre kerülő Magyarországi Klímacsúcs nemzetközi elismertségű eseményévé vált, az Európai Unió 2011-ben soros magyar elnöksége is hivatalos programjába emelte.

 

A rendezvény

 

A rendezvényt 2011. január 18-án 16:30 órai kezdettel, a Lánchídon áthaladó látványos felvonulás – a „Földmentő akció”, amely keretein belül egy földgömböt viszünk át a Lánchídon, közismert személyiségek kíséretében – vezeti fel.

A békés esemény célja a közvélemény figyelmének felhívás a klímaváltozás mindenkit érintő problémájára.

Másnap, közvetlenül a konferencia kezdete előtti órákban, a tavaly is nagy népszerűségnek örvendő ’Maszkos Klímaparádé’ keretében, a járókelők és résztvevők ismét eljuttathatják az épület előtt felállított molinóra írt ’Klíma Üzeneteiket’ a Klímacsúcs helyszínére, a szentendrei Regionális Környezetvédelmi Központba.

 

A III. Magyarországi Klímacsúcs programját a Klíma Klub Tudományos Tanácsadói Testülete állította össze, mely külföldön is elismert szaktekintélyeket tudhat a sorai közt, nevesen:

  • Prof. Dr. Láng Istvánt, Magyar Tudományos Akadémia rendes tagját, klímakutatót
  • Prof. Dr. Molnár Sándort, a Szent István Egyetem Matematikai és Informatikai Intézet igazgatóját, tanszékvezető egyetemi tanárt
  • Prof. Dr. Kerekes Sándort, a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi és tudományos rektorhelyettesét
  • Prof. Dr. Jolánkai Mártont, a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézet vezetőjét
  • Dr. Mika Jánost, Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársát, éghajlatkutatót
  • Farkas Andreát a Klíma Klub elnökét

 

A konferencia

 

A konferencia olyan témákat fog érinteni, mint a klíma és az energia szektor kapcsolata, a klímaváltozással szembeni védekezés és alkalmazkodás kérdésköre, illetve a klímaváltozás társadalmi hatásai.

Emellett, a III. Magyarországi Klímacsúcs kiemelt feladati közé tartozik a cancúni ENSZ Klímakonferencia eredményeinek bemutatása és ezek magyarországi vonatkozásainak értékelése.

A cancúni konferencia fő kérdései közé tartozik, a résztvevők miként találjanak megoldást a tavaly Koppenhágában megtartott klímakonferencia vállalásainak betartására.

 

A konferencia előadói között – akárcsak az elmúlt két évben – a szakma legnevesebb hazai és külföldi képviselőivel találkozhatunk:

  • kutatókkal
  • professzorokkal
  • miniszterekkel
  • gazdasági társaságok vezetőivel

 

Három nyitóelőadás adja majd meg a III. Magyarországi Klímacsúcs alaphangját, melyeket aztán további három pódiumbeszélgetés követ 4-5 meghívott előadó részvételével.

Az előadók 10 percben lehetőséget kapnak álláspontjuk ismertetésére, melyet aztán a résztvevők beszélgetése követ. A csúcsot Prof. Dr. Láng István beszéde zárja.

A klímakutatók egyetértenek abban, hogy az éghajlat védelmével kapcsolatos intézkedések további halogatása beláthatatlan következményekkel járhat a környezetünkben, ezért is kiemelkedően fontos a III. Magyarország Klímacsúcs, mivel az esemény elősegítheti a klímavédelem ügyét hazánkban a tudományos és civil élet, valamint a gazdasági és politikai döntéshozók közötti párbeszéd erősítése révén.

 

Jelentkezési lap és további információk a III. Magyarországi Klímacsúcsról és az azt megrendező Klíma Klubról a www.klimaklub.hu internetes oldalon találhatóak.