Klímavédő erdőtelepítés és –fenntartás

A Pilisi Parkerdő Zrt. valamennyi erdészeténél erdőfelújítás és erdőtelepítés folyik a most záruló ültetési időszakban. A főváros környékén a szakemberek az erdők többségét természetes módon újítják meg, de csemeteültetés, mesterséges ültetés is történik. Az állami erdőgazdaság a klímaváltozásnak jobban ellenálló erdők létesítésére törekszik.

A Pilisi Parkerdőnél az erdészek egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek a meglévő erdők fenntartására, és új erdők létesítésére. A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentőségű a már meglévő erdők megfiatalító erdőfelújítása. A Parkerdőnél az erdők fenntartási munkája során közel 500 hektáron történt erdőfelújítás.

A gazdálkodási folyamatok között a folyamatos erdőborítással kezelt erdőterületek aránya nőtt, olvasható a Pilisi Parkerdő Zrt. közleményében. Ez azért kedvező tendencia, mert a hazai erdész szakma a természetközeli erdőgazdálkodás, vagyis a folyamatos erdőborítást biztosító módszerek kiterjesztését tűzte ki célul, ami egyben a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik lehetséges eszköze is az erdőgazdálkodásban.

A Pilisi Parkerdőnél 2019-ben a kezelt erdőterületek 43%-án, 25 300 hektáron folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytattak. Az örökerdő-gazdálkodás során olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak, és sokkal inkább megfelelnek a természetvédelmi céloknak. A változatos, sokféle fafajból álló erdők természetes ellenállóképessége nagyobb, életképesebb erdei ökoszisztémát eredményez.

erdőfenntartás erdőtelepítés klímaváltozás természetvédelem