fbpx

Együtt az egyszikűek ellen – STOP a fenyérciroknak

Írta: Szerkesztőség - 2012 január 31.

Miért gondolják úgy a gazdálkodók, hogy nincs tökéletes megoldás a fenyércirok gyomirtására?

A megoldás már évek óta rendelkezésre áll. Ez a Duo System® technológia, mely két pillérből áll, melyek a RAGT Vetőmag Kft. DUO kukorica hibridjei és a Focus Ultra® gyomirtószer.

 

Akik használtak már a Focus Ultrát® szójában, napraforgóban, vagy repcében, tudják, hogy milyen jó hatékonysággal irtja a Focus Ultra® az egyszikű gyomnövényeket.

A fenyércirok kifejezetten érzékeny a Focus Ultra® hatóanyagára a cikloxidimre, de említhetnénk a csillagpázsitot és a tarackbúzát is, melyek ellen nem is tudunk igazán hatékonyan védekezni a rendelkezésre álló herbicidekkel.

A Focus Ultrával® tehát sokkal jobb gyomirtó hatás érhető el a széles körben használt szulfonil-karbamid típusú gyomirtó szerekhez képest.

A BASF Szántóföld Napjának szekszárdi állomásán készült fotók a fenti állítást egyértelműen bizonyítják, nagyon jól látható mekkora a különbség az egymás mellett lévő két parcella között. (1.-2. kép)

A technológia lényege, hogy egy meghatározott herbiciddel, az egyszikűirtó Focus Ultra®-val permetezzük le a DUO System technológiára nemesített kukorica állományt.

Ezek a hibridek a Focus Ultra® hatóanyagára, a cikloxidimre 100 %-ban ellenállóak.

Fontos megjegyezni, hogy a herbicid ellenállóságot nem GMO technológiával, hanem hagyományos növénynemesítési eljárásokkal viszik be a kukoricába, többszörös visszakeresztezés útján.

Jelenlegi ismereteink és tapasztalataink szerint semmilyen tünet (pl: yellow flash) nem tapasztalható a kezelés után, még többszörös dózisban sem.

A technológia további előnye, hogy a Focus Ultra® a kukorica fenológiai fázisától függetlenül bármikor kijuttatható, ami nem mondható el minden jelenleg használt készítményről, hisz a legtöbb gyomirtószer a kukorica hét, maximum nyolc leveles koráig szórható annak komolyabb károsodása nélkül.

 

Duo System® hibridek az RAGT kínálatában

Galexx DUO (FAO 320): Új hibrid a portfólióban. Szárazságtűrését 2009-ben már bizonyította Magyarországon. Nagy termőképességű, stressztűrő hibrid.

Brixxo DUO (FAO 350): A legújabban elismert DUO hibridünk. Legnagyobb előnye a rendkívül jó vízleadása, mely lehetővé teszi a búza előveteményként való alkalmazását. Termőképessége FAO csoportjának megfelelő, stressztűrése kiváló.

Silexx DUO (FAO 370): Elsőként és legnagyobb zsákszámban forgalmazott DUO hibridünk. Rendkívül jól alkalmazkodik a gyengébb talajviszonyokhoz.

Alexxandra DUO (FAO 380): Alapváltozata az egyik legismertebb RAGT hibrid. Ismertségét és elfogadottságát kiemelkedő termőképességének köszönheti. Akár üzemi körülmények közt, akár a Kukorica Klub és a GOSZ-VSZT független kísérleteiben vizsgáljuk, termése rendre a legjobb hibridek között van.

Bergxxon DUO (FAO 400): Portfoliónk egyik legstabilabb termőképességű hibridje. Mind szárazabb, mind csapadékosabb évjáratokban képes az éréscsoportjára jellemző átlagokat meghaladó terméshozamok elérésére. Biztos választás minden termőhelyre.

Luxxus DUO (FAO 440): Regisztrált alapváltozata évek óta forgalomban van Magyarországon. Jellemzően két csövet fejleszt. Megbízható termőképességgel rendelkezik gyengébb talajviszonyok közt is.

Toxxol DUO (FAO 500): Alapváltozatához hasonlóan főként siló, de akár szemes kukorica termesztésére is alkalmas. Nagy termőképességű, dekoratív csöveket nevelő hibrid.

 

 

Szűcs Mónika, Ficsór Béla

RAGT Vetőmag Kft.

www.ragt.hu