fbpx

Együtt ígéretesebb

Írta: Kohout Zoltán - 2019 október 28.

A termelői szervezetek és a termelői szervezetek társulásai hozzájárulnak a mezőgazdasági termelők élelmiszerláncban elfoglalt pozícióinak erősítéséhez, közben pedig technikai segítséget nyújtanak tagjaik számára. A termelői szerveződés az élelmiszerlánc más szereplői számára is előnyöket biztosít, e mellett a helyi közösségekre is jótékony hatással vannak – derül ki az Európai Bizottság által készíttetett és nemrég publikált tanulmányából.

Jobb helyzetben vannak

Ma az Európai Unióban több mint 42 000 termelői szervezet működik, s ezek közül 3500 nemzeti elismeréssel rendelkezik. A legtöbb termelői szervezet és társulás Francia-, Német- és Spanyolországban működik, a nemzeti elismeréssel bírók száma 759, 658, illetve 588. Ha a különböző szektorokat vizsgáljuk, az elismeréssel rendelkező szervezetek több, mint fele a zöldség-gyümölcs ágazatban tevékenykedik – írja a FruitVeb szakmai igazgatója, Hunyadi István az EU idevonatkozó szakmai tanulmánya alapján. Ezek fő célkitűzése minden ágazatban közös: a termelés tervezése, a kereslethez való alkalmazkodás, a termékek koncentrációja és a termékek piacra jutásának segítése. A termelői szervezetek nagyobb piaci erőt képviselhetnek, jobb alkupozíciót vívhatnak ki maguknak az élelmiszerlánc többi szereplőjével folytatott tárgyalások során – állapítja meg a tanulmány. A fizetési garanciák, a pénzügyi biztonság és a beruházások költségeinek megosztása révén mérsékelhetik a tagokra háruló a gazdasági kockázatokat és költségeket. A termelői szervezetek azáltal, hogy a termeléshez, tároláshoz vagy feldolgozáshoz szükséges infrastruktúrát biztosítják, értéket adnak a tagok üzleti tevékenységéhez, ezáltal is ösztönözve a tagságot.

Az akadályokon túl

A tanulmány ugyanakkor nem titkolja a feltárta a termelői szervezetekhez történő csatlakozás akadályait is: a gazdálkodók félnek a vállalkozói szabadság elvesztésétől; sokuk nincs tisztában a termelői együttműködés előnyeivel, csak a szervezet létrehozásának és működtetésének költségeit látják. Az is egyértelmű, hogy egy termelői szervezet sikeréhez vagy kudarcához hozzájárul, hogy az adott országban van-e a mezőgazdasági együttműködésnek már jól bevált hagyománya vagy sem. Ám akár van vagy nincs, a legfontosabb az, hogy a termelői szervezet képes legyen működni és versenyképessé válni a globalizált világban.

 (forrás: FruitVeb; felvételeink illusztrációk!)

CÍMKÉK FruitVebtész