fbpx

Együttműködést tervez a Fruitveb és a milánói nagybani piac

Írta: - 2014 július 17.

Együttműködést tervez a Fruitveb és a milánói nagybani piacBudapest, 2014. július 16., szerda (MTI) – Együttműködés jöhet létre a FruitVeB, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és a milánói nagybani piac között – tájékoztatta földművelésügyi miniszter szerdán az észak-olasz nagyvárosból az MTI-t.

Fazekas Sándor tárcavezető a milánói tárgyalást követően elmondta, kölcsönösen előnyös kereskedelmi együttműködés jöhet létre a FruitVeB és a milánói Sogemi nagybani piac termelői és kereskedői szervezete között.

A milánói szervezet különösen a jó minőségű magyar alma és szilva iránt érdeklődött. Ezért képviselőjük hamarosan felveszi a kapcsolatot a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi szervezettel. Az olasz szakemberek a tervek szerint a közeljövőben Magyarországra látogatnak, hogy tanulmányozzák az itteni kereskedelmi folyamatokat, és személyesen is meggyőződjenek a magyar termékek minőségéről – közölte a miniszter.

A magyar delegáció – a szerdán és csütörtökön zajló – az EU Környezetvédelmi Informális Tanácsülése keretében látogatott el az Európai Unió legnagyobb zöldség-gyümölcs piacára. A jövőbeli megállapodásnak külön hangsúlyt adhat a 2015-re tervezett milánói világkiállítás – emlékeztetett Fazekas Sándor.

Mártonffy Béla, a FruitVeB elnöke, az MTI-nek Budapesten elmondta: a körvonalazódó együttműködéssel a FruitVeB az EU egyik legjobban működő kereskedelmi struktúrájához kapcsolódhat. Ez beleillik a magyar zöldség-gyümölcságazat fejlesztési terveibe, ugyanis 2020-ra évi egymillió tonnával – a mostani 2,5 millióról 3,5 millió tonnára – kívánják növelni az ágazat termelését. Így a mostani mintegy 50 százalékos exportarány 70 százalékra növelhető – tette hozzá.

MTI 2014. július 16.