Élelmiszerbiztonság – A VM üdvözli, hogy Magyarország az élmezőnyben szerepel

Írta: Szerkesztőség - 2013 október 30.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) által készített élelmiszerbiztonsági rangsorolás komoly elismerést jelent Magyarország számára – mondta Bognár Lajos, a szaktárca élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős helyettes államtitkára a kutatás eredményét kommentálva kedden az MTI-nek.

 

Élelmiszerbiztonság - A VM üdvözli, hogy Magyarország az élmezőnyben szerepel

 

 

Magyarország vezető helyen szerepel a globális élelmezésbiztonsági ranglistán a hét közép- és kelet-európai ország között, a felmérés egyik alindexében, az élelmiszerek minősége és biztonsága területén pedig a régiós országok közül a legjobb helyezést érte el – derül ki az Economist Intelligence Unit (EIU) gazdaságkutató által készített, hétfőn közzétett felmérésből.

A DuPont vegyipari konszern megbízásából készített kutatás adatai szerint az élelmezésbiztonsági világranglistát az Egyesült Államok vezeti, míg Magyarország a 107 fejlett, illetve fejlődő országot rangsoroló felmérés első harmadában, a 28. helyen szerepel.

Bognár Lajos közölte: a mostani minősítés is megerősíti, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) korábbi létrehozása, és az általa követett szakmai irányvonal helyes, amit a nemrégiben közzétett középtávú élelmiszerbiztonsági stratégia is alátámaszt.

Ez a partnerségen és a tudásmegosztáson alapuló, korszerű szemléletet tükröz, és ezzel új alapokra helyezi az élelmiszerlánc szereplőinek viszonyát Magyarországon – vélekedett a helyettes államtitkár.

 

MTI 2013. október 29.