Sikeres a “Magyarország legszebb konyhakertje” program

Sikeres a "Magyarország legszebb konyhakertje" programBudapest, 2013. október 29., kedd (MTI) – Sikeresnek tartja a "Magyarország legszebb konyhakertje" programot az ötletgazda, Kovács Szilvia, Karcag alpolgármestere.

"Tavaly elültettünk egy magot, amiből mára egy szép életerős program szökkent szárba" – összegzett Kovács Szilvia a program évértékelőjén, kedden a fővárosban, a szaktárcánál.

Véleménye szerint a program sikerét mutatja, hogy a kezdeményezés a települési méretből két éve országossá terebélyesedett. A kertművelő versenyben az idén 60 település 939 kertje vett részt.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tájékoztatása szerint Fazekas Sándor köszöntőjében kiemelte: nagyszerű eredmény, hogy az ország érdeklődését rá lehetett irányítani a kertművelő mozgalomra. "Így jó úton haladunk afelé, hogy a ház körüli kerteket megműveljék és ne legyenek hasznosítatlan, elhanyagolt porták" – mondta a vidékfejlesztési miniszter.

A "Magyarország legszebb konyhakertje" program 2013-ban a Vidékfejlesztési Minisztérium kiemelt mintaprojektje lett, 66 település írt alá szándéknyilatkozatot az együttműködésre, amiből 60 település 939 kertje vett részt a programban. Az országos versenyre 35 település nevezett 69 kerttel. A programot balkon (erkélyen kialakított), mini kert (50 négyzetméterig), normál kert (50 négyzetméter felett) zártkert 1. (zöldséges) valamint zártkert 2. (gyümölcsös) kategóriában hirdették meg. A legtöbb versenyző a normál és a zártkert 1 zöldséges kategóriában indult.

A programban a részt vevő települések száma szerint Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Fejér és Bács-Kiskun megye volt a legaktívabb, a Tiszántúlon és a Dunántúlon ugyanannyi kert versengett. A legfiatalabb kertművelőként egy 4 éves bagi gyermeket, míg a legidősebbként egy 95 éves karcagi férfit regisztráltak.

A programhoz korábban Karcag határon túli testvérvárosai is csatlakoztak – olvasható a tájékoztatóban.

MTI 2013. október 29.

kertészet konyhakert