fbpx

Eljött az idő! – Betakarítás utáni talajmeszezés az őszi vetések előtt

Írta: Szerkesztőség - 2018 július 03.

A talajsavanyodás az optimálisnál alacsonyabb pH-érték, melynek oka a kalcium eltűnése a talajból, és ez a jelenség számtalan terméslimitáló hatással bír, úgymint talajszerkezet-romlás és -tömörödés, levegőtlenség, rossz vízháztartás, degradálódó talajélet, rohamosan csökkenő műtrágya-hasznosulás, nehézfémek talajoldatba kerülése, és a talaj értékének csökkenése.

A megoldást e folyamat megfordítása jelenti – azaz a kalcium KELLŐ MÉRTÉKŰ visszapótlását a talajba. Ezt nekünk kell megtennünk (magától nem fog visszapótlódni), melynek az egyetlen hatékony és értelmes módja az évezredek óta ismert és gyakorolt, megfelelő dózisú talajmeszezés.

A pH érték csökkenésével, a talaj savanyodásával a tápanyag-hasznosulás jelentősen romlik (1. ábra). A növényállományok sok esetben már igen korán mutatnak különböző stressztüneteket. A repce részben a sekély vetésmélység, kalászos növényeink sekélyebb gyökerezésük miatt más kultúrákhoz képest még inkább érzékenyek a termőhelyi viszonyokra, a talajállapotra, illetve az azon keresztül megnyilvánuló szélsőségekre.

Miért kiemelkedően fontos az őszi vetés előtti meszezés – mind repcében, mind kalászosban?

  • Különösen a repce igényel aprómorzsás talajszerkezetet – egy leromlott, savanyú talajból nehéz ilyen minőséget produkálni.
  • Hosszú tenyészidő (gyakorlatilag a szántóföldön töltenek négy évszakot) – a talaj levegő-, víz- és hőgazdálkodási színvonala nagymértékben befolyásolja a növény élettevékenységét.
  • Tápanyag-hasznosulás – és itt nemcsak a makro-, hanem a mezo- és mikroelemek hasznosulásának jelentőségét is hangsúlyozzuk, savanyú talajban a tápelemek felvehetősége a savanyodás mértékével arányosan korlátozódik.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj helyreállítása, hogy újra megfelelő „formába hozzuk”. A helyreállított talaj kémhatás – pH – az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását pedig helyreállítani mésszel lehet! Itt a kulcs szó a helyreállítás. Több megoldás is létezik a talajok pH-értékének kedvező irányba való befolyásolására, de fontos leszögeznünk: a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk, az pedig a mészben van.

Ezen túlmenően a meszezés, a kalciumpótlás és a kémhatás semleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágya-hasznosulás is. Vigyázat, nem műtrágyaszükséglet-csökkenésről, hanem a lelkiismeretesen kiszámított és kijuttatott műtrágya jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti azt, amit kijuttatunk. A gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében a kijuttatott műtrágya érvényesülése a terméshozamokban sarkalatos kérdés…

A meszezett talaj fizikai, kémiai, ezzel együtt biológiai tulajdonságai is javulnak, ennek gyorsasága a felhasznált mészterméktől is függ. A kalcium újra talajba kerülésének hatására a talaj szerkezete számottevően javul, morzsalékosabbá, porózusabbá, ezáltal lényegesen könnyebben művelhetővé válik – gyorsabban, könnyebben „szalad” a művelőeszköz –, levegő- és vízháztartása helyreáll, ezáltal a növények gyökérfejlődése jobb lesz, több nedvességet talál, és felpezsdül a talajélet is, méghozzá a hasznos szervezeteké, melyek segítik a jobb tápanyagfelvételt, és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, és elbontják nekünk a tarlót.

 Ideális megoldás a probléma kezelésére a ma mezőgazdálkodói számára az aktív calcium-hatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 szemcsés mésztermék.

A TERRACALCO 95 szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható talajmeszező anyag, amely a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el, javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását, ezáltal a szélsőségekkel szemben – pl. aszály – ellenállóbbá teszi, és elősegíti a talajélet intenzifikálását, javítja a műtrágya-hasznosulást. Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan, mérsékelt talajtaposással kijuttatható, szállítható és tárolható, hatását gyorsan kifejtő talajmeszező anyag.

A meszezés pozitív hatásait megtapasztalni csak idő kérdése – mert jönni fognak. Olyan beavatkozásról van szó, amely már évezredekkel ezelőtt is bizonyított – és bizonyít azóta is, ott, ahol használják. A kalcium nem egy új, mesterségesen létrehozott valami, hanem az egyik legalapvetőbb építőelem – talajban és növényben egyaránt (sőt, ebbe a körbe mi magunk, emberek is beletartozunk…). Ha visszapótoljuk a savanyú talajokba, ahonnét eltűnt, a pozitív változások evidensnek – majdhogynem automatikusnak – tekinthetők. Lássunk hozzá mielőbb – a megoldás rendelkezésre áll!

Carmeuse Hungária Kft.
www.talajmeszezes.hu
30-436-0577