fbpx

Ellenálló almafajták a Holland Alma Kft.-től

Írta: - 2018 február 07.

Holland Alma Kft. Gyümölcsfaiskola 2008-ban jelentős alma-fajtainnovációba kezdett, ami európai nemesítésű almafajták honosítását és termesztésbe vonását célozza. Az elmúlt 9 év alatt több mint hetven új, betegség-ellenálló fajtát és fajtajelöltet próbáltak ki hazai ökológiai környezetben, több termesztési körzetben. Az innováció célja az, hogy új, magas élvezeti értékű, speciális termesztési célokra is megfelelő, nagy terméspotenciállal rendelkező, problémamentesen termeszthető fajtákkal lássák el a magyar termelőket. Az általuk honosított fajták közül öt már a nemzeti fajtajegyzékben is szerepel, sőt a támogatással létesített ültetvényekben ezek prioritást is élveznek.

A fajtákat több termőéven át vizsgálják, és csak azok termesztését kezdik el, amelyek legalább három termőéven keresztül minden követelménynek megfelelnek. Havonta több bemutatójukon a termelők testközelből ismerhetik meg a fajtaújdonságukat, és választhatják ki a termeszteni kívánt fajtákat. Tevékenységüknek révén számos újdonság került köztermesztésbe, és jelenik meg az üzletekben, piacokon. Az innovációt pedig direkt és indirekt szaktanácsadással egészítették ki, és a termelők által megtermelt gyümölcs piacra jutásához is segítséget adnak. A Holland Alma új fajtáit egyre többen termelik ökológiai szemlélet jegyében, olyanok is, akik régebben konvencionális almatermesztést folytattak, hiszen az új fajták ellenálló-képessége révén a szerves gombaölő hatóanyagok elhagyása mellett is könnyebb minőségi almát termelni. Közülük egyre többen vannak, akik elkezdték a bio termesztésre való átállást.

Nézzük meg melyek is ezek az új almafajták és ezek főbb tulajdonságai, amiket érdemes ismernünk! A hazai fajtaszortimentben 2010-ben elsőként a Luna®, Sirius®, Orion®, Rozela® és Red Ropaz® fajták jelentek meg, melyeket 2014 és 2017 között követett az Allegro®, a Bonita®, a Galiwa®, a Galarina®, a Bay 3341®. Nem hiányoznak kínálatából a nem rezisztens újdonságok sem, mint a Red Jonaprince®, a Jeromine® és más fajták sem.

A Luna® egy rendkívül magas termőképességű, korán termőre forduló, varasodásrezisztens és lisztharmat toleráns fajta. A Luna® a Golden Reinders rezisztens alternatívájának tekinthető, azzal a különbséggel, hogy alternanciára és perzselődésre való hajlama kisebb annál, és a kóstolási vakteszteken rendre jobbnak bizonyult, mint a Golden. Tárolásra való érettségét október első dekádjában éri el. Van tehát olyan fajtánk, ami rezisztens, sőt, számos tulajdonságában jobb, mint a Golden.

A sárga fajtasor következő tagja a Sirius®, ami közvetlenül a Luna® előtt szüretelhető, de annál nagyobb méretű gyümölcsöt – jellemzően 80-90 mm – terem. Gyümölcsei egyesével állnak, ritka a csokros kötődés. A gyümölcs jellemzően lédús, íze a Jonagold klónokéra emlékeztet. A Sirius® normál hűtőben márciusig tárolható.

Újabb rezisztens sárga fajta, a szintén nagy gyümölcsméretű és magas cukortartalmú Orion®. Ez a fajta a rezisztens tulajdonságai mellett még szárazság- és hidegtűrő-képességével is kiemelkedik a többi közül. Mind az Orion, mind a Sirius® triploid fajta: termesztéséhez legalább két együttvirágzó pollenadóra van szükség. Megporzásra megfelelő az új fajták közül a Luna®, a Rozela® és a Red Topaz®, de számos nem rezisztens régebbi fajta is porozza őket. A Holland Alma sárga rezisztens újdonságait a legnagyobb hazai bio bébiétel gyártó is bevizsgálta beltartalmi szempontból, és a vizsgálatok szerint fajták, felülmúlják a hagyományosan használt Golden fajtát.

A piros rezisztens újdonságok közül elsőként a Rozela® és a Red Topaz® jelentek meg. A Rozela® szeptember középső és második dekádjában érik. Élénkpiros fedőszíne ekkorra a 70-80%-ot éri el. Gyümölcsmérete jellemzően 70-85 mm között alakul. A gyümölcs rendkívül lédús és egyedi ízű, a Nébih 2017 év eleji kóstolójának abszolút győztese lett. Koronája könnyen alakítható, metszésre adott válaszreakciói kiszámíthatóak. A fajta termesztésénél – különösen mészhiányos, savanyú talajokon – fokozottan ügyelni kell a megfelelő kalcium-ellátottságra, különben az alma foltosodhat, és tárolási tulajdonságai is romlanak. A Red Topaz® az alap Topaz® fajta intenzívebben színeződő színmutánsa. Ezt a fajtát különösebben nem kell bemutatni azoknak, akik az alap Topaz® fajtát ismerik. Kiváló tulajdonságai miatt ez a fajta Nyugat-Európa bio almatermesztésének a gerince. Október elején körpirosan szüretelhető. Gyümölcse magasabb savtartalmú, aromás ízű, és jól tárolható.

A piros fedőszínű rezisztens sorozat két legfrissebb hazai tagja az Allegro® és a Bonita®, melyek érdekes és értékes tulajdonságokkal rendelkeznek, de érési időben meglehetősen távol állnak egymástól.

Az Allegro® fajtát a kísérletező kedvű faiskolában csak „rezisztens júliusi Gála”-ként aposztrofálják. Ellenálló-képessége mind varasodással, mind lisztharmattal szemben tökéletes. A fajta növekedési erélye gyenge közepes, tehát sűrűbb térállásban is telepíthető a megszokottnál bármilyen alanyfajtán. Nagyon korán fordul termőre, és rendszeresen terem. Értékes tulajdonsága, hogy július közepén terem, ezáltal nagyon jó piacbevezető fajta, széthúzható vele a szüreti munkacsúcs. Íze a Gáláéval vetekszik, de azzal ellentétben nem hullik, nem reped, nagyon gyorsan és jól színeződik, egy menetben szüretelhető, és tárolási tulajdonságai is kiválóak – húskeménysége a téli fajtákéval vetekszik.

A Bonita® tűzpiros gyümölcsei október 5-15 között érnek. A gyümölcsök már szeptember közepén körpirosak, egyedi alakúak, oldalnézetből szinte szögletesek. Nagyon ritka a fajtánál a csokros kötődés, a gyümölcsök szinte egyesével állnak, mintha kézzel akasztgatták volna őket a fára. E miatt a gyümölcsmérete rendkívül homogén, jellemzően 80 mm körüliek. A Bonita® már fajtajelölt korában (I-406) tesztelés alatt állt a Holland Almánál. Biztos, hogy az európai fajtahasználat egyik meghatározó fajtája lesz egy évtizeden belül. A fajta szaporítását és forgalmazását a Holland Alma Kft 2017-ben kezdte meg. Hasonlóan a cikkben szereplő összes fajtához a magyarországi szaporítás és forgalmazás joga kizárólag a Holland Alma Kft-nél van.

A Galiwa® nevű fajta ízében és megjelenésében a Gálára emlékeztet, de az érzékeny Gálához képest tökéletesen varasodás- és lisztharmat-rezisztens. Fája szinte magától törekszik a sudaras orsókorona nevelésére, alakító- és fenntartómetszése nagyon egyszerű, koronája rendkívül jó megújuló-képességű. A Galiwa® 75-85 mm-es gyümölcsei nem színeződnek egyszerre, így a fajta többmenetes szedést igényel. A gyümölcs a lédús, édes-savas alma kedvelőinek favoritja lehet. A Galarina® a Bonitával egy időben, október elején érő fajta, mely a Florina és a Gala keresztezéséből származik. A Florinától rezisztenciát, míg a Gálától jó ízhatást örökölt. A Florina javított utódjaként tekinthetünk erre a fajtára, mely annál jobb ízű, termékenyebb, jobban színeződik és alternanciahajlama is mérsékeltebb. Tárolási tulajdonságaiban a Florinára hasonlít.

Ha többet szeretne tudni a biotermesztésre is alkalmas gyümölcsfajtákról, keresse a Holland Alma Kft. standját, az AGROmashEXPO-n a „G” Pavilonban, közvetlenül a nagyszínpad mellett!

Babicz Szabolcs

kereskedelmi és termelés vezető

Holland Alma Kft.