fbpx

Gyümölcsfeldolgozás acélcsarnokban

Írta: - 2018 február 08.

A funkcióhoz igazítható modulokból épülő acélcsarnokok már itthon sem ismeretlenek. Napjainkban már nemcsak ömlesztett áru tárolásában gondolkodnak az agrár szakemberek az acélcsarnokra gondolva, hiszen ezek a gyorsan és költséghatékonyan szerelhető épületek jóval összetettebb feladatot is ellátnak európaszerte. A mezőgazdasági gépek tárolásától már egészen a borászatokig vagy akár a gyümölcsfeldogozó üzemekig vezet az út.

Melyek a legfontosabb szempontok egy acélcsarnoknál, ha a példánkban szereplő gyümölcsfeldolgozó üzemet nézzük? Természetesen jól szervezhető munkafolyamatok és a tisztántarthatóság, mely feltételeknek a romániai Profructta cégnek készült többfunkciós Frisomat acélcsarnok kis léptékben is tökéletesen megfelel. A korszerű gyümölcsfeldolgozó elosztóhelyként is üzemel egyben, ezért két épületrészben oldották meg a családi vállalkozás új telephelyének kialakítását, mert innen szolgálják ki természetes módon előállított gyümölcslevekkel Románia legnagyobb hipermarketjeit. Az igényes tulajdonosoknak nemcsak a termékcsomagolásnál, de az elkészítési körülménynél is fontos a tisztaság és karbantarthatóság, az épület elrendezése pedig egyértelműen a feldolgozást szolgálja ki.

A belga gyártócég, a Frisomat kínálatából a PRO szériás csarnokmegoldások közül a logisztikai, adminisztrációs funkcióhoz a Ceptra, a feldolgozó üzemhez pedig Astra típusból indult ki a  tervező, azokat alakította a megrendelői igényekhez. A gyümölcslevek higiénikus előállítását és csomagolását közel 800 négyzetméteren szolgálja az épületegyüttes. Az acélcsarnokokat teljes egészében hidegen hengerelt HSS acélból gyártották és standard Frisomat panelekből készült az épület világosszürke-sötétszürke homlokzata is. Persze nem elsősorban az esztétikum számít, de jó ránézni erre az épületre, mindamellett, hogy hosszútávon előnyös, ha a felület jól karbantartható, könnyen tisztítható akár évtizedeken át. Természetesen az épületet a helyi előírásoknak megfelelő hőszigeteléssel is ellátták a homlokzaton és a lapostetőn is.

Miért érdemes acélcsarnokban gondolkodni? A Frisomat itthon már húsz éve építi csarnokait, nagy tapasztalattal rendelkeznek a tervezés támogatásban és az építésben egyaránt. A PRO széria csarnokai méret- és a kiegészítők szempontjából is egyaránt széles választékkal alkalmazkodnak a különféle vevői igényhez, a kis terménytárolótól egészen a többfunkciós csarnokig. A GO széria ezzel szemben ugyan kisebb választékot, de kiváló ár-érték arányt és a rövid szállítási határidőt kínál könnyű és gyors szerelhetőséggel kombinálva. Bármelyikre is esik a választás, az elemek ugyanabból a belga gyárból érkeznek, minőségükben azonosak. A gazdák és az épületek tervezői a beruházás első fázisától számíthatnak a Frisomat magyar munkatársainak szakmai segítségére, a gyakorlott szerelőcsapat pedig garancia a megbízható kivitelezésre.