fbpx

Elpusztítja a mongol állattartást a klímaváltozás

Írta: Kohout Zoltán - 2018 április 12.

Nemzeti katasztrófa: évek óta így beszélnek Mongóliában az időjárási anomáliák miatt kialakuló állatpusztulásokról. Az utóbbi szűk évtized alatt többezer állattartó veszítette el a megélhetését, miután több millió(!) haszonállat fagyott meg a nyári szárazságot követő kíméletlen telekben.

Álltukban fagynak meg az állatok

Dzud – ez a mongol kifejezés azt az időjárási anomáliát fedi, amely mind a meleg, mind a hideg évszakban tizedeli a haszonállat-állományt a lenyűgöző szépségű, egykor állatokban gazdag távol-keleti államban. Már 2010-ben súlyos nyári szárazságra panaszkodtak a gazdák, amit aztán a korán beálló és sokszor májusig kitartó hideg időszakban mínusz 40 fokos fagy követett. A nyári szárazság után nemcsak az élelemszerzés nehéz az állatok számára, hanem a dermesztő, szeles időjárás is – a híradások sorozatban számoltak be arról, hogy álltukban fagynak meg a lovak…

Sokmilliárdos katasztrófa

A különféle segélyszervezetek már 2010-ben nemzeti katasztrófaként aposztrofálták a kibontakozó időjárás-változás okozta helyzetet Mongóliában. Az évtized elejére az állatállomány 10%-a kipusztult, családok ezrei veszítették el mindenüket, miután az ország 90%-át érintette a példátlanul kemény tél. 2016-ban ismét az ország felét érintette a kegyetlen téli hideg, és legalább 200 ezer állat pusztult el, ami mai áron mintegy 2 milliárd forintos kárnak felel meg.

Az idei tél ismét szomorú rekordot hozott: 700 ezer haszonállat pusztulásáról ad hírt a világsajtó, és az ország felét még mindig hó borítja.

Kohout Zoltán