fbpx

Innovációk a nagyvilágból

Írta: Szerkesztőség - 2018 április 12.

Belarus 4522– a világ legnagyobb traktorgyárából

A fehérorosz Belarus traktorgyár jelenlegi kínálatának zászlóshajója ez a négykerékhajtású, nehéz univerzális traktor. A nálunk a gyáróriás orosz nevéből képzett MTZ betűszó alapján is azonosítható fejlesztések közül erre, a várható trendek alapulvételével kialakított nagytraktorra irányult leginkább a figyelem. Exportmodelljük esetében mellőzték a korábbi orosz vagy fehérorosz motorokat. Inkább kooperációs lehetőségeket kerestek – és találtak – az Európában és Amerikában közismert, jól szervizelhető Caterpillar motorgyárral. A most beépített Caterpillar-erőforrás egy 12,5 literes, 342,7 kW (466 LE) teljesítményű, hathengeres, Stage IV emissziós besorolású CAT C13 ACERTTM dízelmotor. A turbófeltöltéses, intercooleres motor ezt a teljesítményt 1800-1900 min-1 fordulatszámon szolgáltatja, 224,5 g/kWh fajlagos üzemanyag-felhasználás mellett. Az erőátvitelről az ugyanilyen korszerű, terhelés alatt kapcsolható, hidromechanikus kapcsolású duplakuplungos, 16/8 fokozatú FullPowerShift sebességváltó gondoskodik (FWD / BWD – 3,4 km/h … 38 km/h / 2,9 km/h … 16 km/h), növelve egyben a motor 2048 Nm nyomatékát is. Az erőátviteli rendszer részét képező hátsó teljesítményleadó tengely fordulatszáma 1000/1400 min-1, a fronthidraulika felé történő mellső kihajtásé 1000 min-1. A 175 literes tartályból táplált hidraulikaszivattyú által szállított olaj mennyiség 200 liter percenként, 21,5 MPa maximális nyomással. Univerzális teheremelő berendezései alapból erő- és helyzetszabályzásra képesek, nem szólva a talajművelésnél fontos, a művelési mélységet tartó keverékszabályzásról. A ma már magától értetődő elektrohidraulikus, joystick-vezérelte és az EHS1 hidraulikus programozásra alkalmas hátsó hidraulikus függesztőszerkezet teherbíró képessége 11.500 kg, a fronthidraulikáé pedig 5500 kg. A 14.785 kg tömegű erőgép gumiabroncsainak mérete elöl 600/70R34, hátul 710/75R42, és természetesen ikerkerekekkel is ellátható. Az újragondolt formatervezésnek – főként az orr-rész formai finomításának – köszönhetően karcsúnak tűnő traktor méretei azonban impozánsak: hosszúsága 6863 mm, szélessége 3020 mm, a vezetőfülke tetejéig mért magassága pedig 3630 mm. Első és hátsó tengelyének távolsága 3500 mm. Nyomtávolsága elöl 2155 mm, hátul 2300 mm. Has alatti szabad magassága legalább 550 mm. Fordulókörének legkisebb sugara 7,5 m. Az EU-kivitelben készülő és típusbizonyítvánnyal ellátott, a precíz művelést garantáló robotizált vezérlésével, a Trimble autopilotjával és az ISOBUS minden lehetőségével rendelkező erős traktor – amelyet a világ egyik vezető gyártója minden bizonnyal jó áron fog kínálni – biztos befutó lehet a piacon.

McHale két forgórészes középsőrend-képző újdonság

A szálastakarmány-betakarítás egyik specialistájának számító, írországi központú McHale vállalat új rendkezelőgéppel bővítette gyártmánypalettáját. Ezzel is magasabb szintre emelte a magyarországi tevékenységét, mivel az új R68-78 típusjelű rendképzők gyártását a szolnoki leányvállalata végzi, és a hazai gyártóbázison a gépek fejlesztése is megkezdődött. A McHale R68-78 középre rakó, két forgórészes rendkezelője 6,8-7,8 m között változtatható munkaszélességet kínál, amely az üzemeltető traktor vezetőfülkéjéből hidraulikusan állítható be. A gép több rend egy rendre történő összerakására vagy a kialakított szőnyegrendből egy rend képzésére is használható. A McHale R68-78 rendképző ideális gépe lehet azoknak az állattartóknak, akik egy jól átszellőztetett rendképzéssel már a rendkezelés során a legjobb minőségű takarmányt szeretnék elérni. A munkagép egy elforduló függesztőszerkezeten keresztül a traktor alsó függesztő karjaira csatlakoztatható, és innen kapnak vezérlést a gép mozgatására szolgáló kormányzott kerekek is. A rendképző rotorjai Y-hajtóművön keresztül, egyedileg kapják hajtásukat, központi felfüggesztéseik egyenletes talajnyomást biztosítanak a teljes munkaszélességben. A három dimenzióban elmozduló függesztő rendszer kiváló talajkövetést nyújt a forgórészek számára a különböző talajviszonyok között. A gép több olyan tulajdonsággal rendelkezik, melyek a jó minőségű rendképzéshez szükségesek (rotoronként 13 db villatartó-kar és a rotorok alatt található 6 db tandem talajkövető kerék stb.). A McHale rendképzők – a kíméletes terménykezeléssel párosulva – a nagy teljesítmény mellett tökéletes rendkezelést is kínálnak.

Kertitox Revolution permetezők magas műszaki tartalommal

A Kertitox Revolution vontatott szántóföldi permetezőgépek alapkiviteleikben 2500/3000 literes permetlé-, 300 l tisztavizes, 35 l vegyszerbemosó, 15 l kézmosó-tartálymérettel és 18-27 méter közötti munkaszélességű, lengéscsillapított szórókeretekkel rendelkeznek. Ezek a műszaki paraméterek nagyon sok permetezőgépre is ráillenének, de a Kertitox Revolution gépek – opcióban – a precíziós gazdálkodást elősegítő, műszaki tartalomnövelő, kiegészítő felszerelésekkel is elérhetők. SECTION-Control TOP: fúvókaszintű GPS-vezérléssel a „simán” szakaszolt keret lehetséges átfedése 40 m2–ről, az egyenként ki- és bekapcsolódó fúvókák esetében 5 m2-re csökken. CURVE-Control: a permetezővel végzett kanyarodásnál – a VARIO-Select többszörös fúvókatartó alkalmazásával – a külső és a belső ív területén egyaránt egyenletes adagolást garantál a szakaszonként változó fúvókakombinációk kapcsolásával. DISTANCE-Control: a keret magasságát és dőlését ultrahangos szenzorok jelei alapján szabályozza. A szórókeret részeit vezérelve erősen egyenetlen talajon is maximális pontossággal tartható a célterület feletti magasság. TRAIL-Control: a permetezőgép mindig a traktor nyomán belül halad, nemcsak forduláskor, hanem automatikus ellenkormányzással lejtőn is.

A rendszer a dőlésérzékelő jele alapján kormányozza a vontatott munkaeszközt. A debreceni Farmgép Fejlesztő és Gépgyártó Kft. által gyártott, vontatott Kertitox Revolution szántóföldi permetezőgépet, a Gépészeti kategóriában Hazai Termékfejlesztési Nagydíjjal ismerte el az AGROmashEXPO, AgrárgépShow, Magyar Kert, Szőlészet és Pincészet 2018 kiállítások Termékfejlesztési versenyének szakmai zsűrije.

Szerkesztőség