fbpx

Indulhat a kisbetyár képzés az erdőben

Írta: Barna Ferenc - 2021 június 24.

A környezettudatosság, a 21. századi igényeknek megfelelő szolgáltatások a fontosak, ne a kompromisszumokról szóljanak az erdei szálláshelyek – emelte ki Zámbó Péter, az erdőkért felelős államtitkár a felújított Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola és Hubertlaki Kulcsosház átadása kapcsán.

 

Mezőgazdaság, kisbetyár
Az ökoturisztikai fejlesztések az ország minden szegletében biztosítják az aktív rekreációt (Fotó: Barna Ferenc)

 

Az erdőgazdaságok ökoturisztikai fejlesztései az ország minden térségét behálózzák

Ezzel együtt alapvetően átalakították az erdei turizmushoz kapcsolódó szolgáltatásokat is. Cél, hogy Magyarország páratlan természeti adottságait, gazdag élővilágát, szépséges tájait bárki felfedezhesse, legyen szó egynapos kirándulásról vagy hosszabb túráról, családi programról vagy iskolai kezdeményezésről.

Az államtitkár kiemelte, ma már az ország minden pontján elérhetők a biztonságos, egészséges és változatos pihenési és kikapcsolódási lehetőségek – ráadásul megfizethető áron. Az elmúlt évek korszerűsítéseinek nemcsak idegenforgalmi céljai vannak: a modern, igényes szálláshelyek a környezeti nevelés szempontjából is fontos helyszínek.

 

A Bakonyerdő Zrt. erdei iskolái élen járnak a természet szeretetére történő nevelésben

Az erdőgazdasági cégcsoport intézményei évente százezer óvodást, alsó és felső tagozatos iskolást fogadnak. Közel 100 millió forintból felújított Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola, illetve a Hubertlaki Kulcsosház is várja már a táborozókat.

A szülők és a pedagógusok feladata, hogy a fiatalokat kimozdítsák a négy fal közül, a virtuális világ helyett valós élményekhez kell juttatni őket. Fontos a szemléletformálás, ennek egyik eszköze lehet az idén indult Vándortábor program, ahová közel 15 ezer gyereket várnak. Azok a gyerekek, akik közel kerülnek a természethez, felnőttként is nagyobb eséllyel válnak aktív túrázóvá, és sokkal tudatosabban vigyáznak a környezetükre, vagy vállalnak munkát a mezőgazdaságban.

 

Mezőgazdaság, kisbetyár
A gyermekek természetszeretetének kialakításában játszhat szerepet a Kisbetyár Erdei Iskola (Fotó: Barna Ferenc)

 

Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

Az erdei iskolát az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. közreműködésével a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében 57 millió forintos támogatásból és közel 7 millió forintos önrészből újították fel.

A 36 fő befogadására alkalmas vendégházként is működő szálláshely és játszótér fejlesztése mellett új eszközök beszerzésére is sor került. A szobákban teljes egészében kicserélődtek a berendezési tárgyak, bútorok.

Az iskolához kapcsolódóan bővültek a játszótéri elemek: drótkötélpálya; csúszdával, mászófallal ellátott kéttornyú vár; háromüléses hintaállvány várja az ide érkező gyermekeket, erdei iskolás csoportokat. Az erdőpedagógiai foglalkozások alkalmával használt eszközök egy része is kibővült, új távcsöveket használhatnak az erdei iskolás csoportok az izgalmas vadles program keretében.

 

Mezőgazdaság, kisbetyár
Az erdő pihenést, kikapcsolódást biztosít (Fotó: Barna Ferenc)

 

Hubertlaki kulcsosház

A program másik projektje a tizennyolc fő befogadására alkalmas Hubertlaki kulcsosház fejlesztése, amely közel 26 millió forintból valósult meg. A ház melletti tisztáson napelemparkot hoztak létre, és a vízellátást is korszerűsítették.

További tervek közt szerepel a Badacsony-hegy oldalában található Kisrodostó Kulcsosház vízellátásának megoldása, valamint Huszárokelőpuszta négy hektáros parkjában egy Szaniterház építése, ami biztosítja a vándortáborba érkező több száz gyerek felfrissülését.

 

Forrás: Agrárminisztérium, Sajtóközlemény