fbpx

Erdeink kötik meg a CO2-kibocsáltás 7-8%-át

Írta: Kohout Zoltán - 2019 augusztus 29.

Bővült az erdőtelepítések EU-támogatása. A jövedelempótló támogatások a korábbi hektáronkénti 172 euróról 432 euróra, a támogatás igénybevételének időtartama minden fafaj esetében 12 évre nőtt. Az erdőtelepítési költségek támogatásánál átlagosan mintegy 20%-kal, a tölgyesek telepítése után a korábbi 2,6 millió forintról hektáronként közel 5 millió forintra, a nemesnyáras esetében 1,2-1,3 millió forintról 2,8-2,9 millió forintra emelkedik az igényelhető összeg.

A program átalakítására a szakminiszter szerint azért volt szükség, mert az erdőgazdálkodás az agráriumnak az a része, amely válaszokat kínál a klímaváltozásra. Nagy István közölte, a támogatási összegek átalakításának köszönhetően már a ritka elegyfajok ültetéséhez is hozzá tudnak járulni, a változatosabb erdők létrehozására a gazdák további 2800 eurós támogatást igényelhetnek. Az erdőtelepítésre alkalmas – mezőgazdaságban gyengén hasznosítható – területek legnagyobb része magántulajdonban van, a kormány ezért döntött a Vidékfejlesztési Programban (VP) az erdészeti ágazatot érintő támogatások mértékének növeléséről. A változtatásoknak köszönhetően, a jövedelempótló, az erdőápolási és az erdőtelepítési támogatások összesítésével az erdőtelepítő gazdák most 80-130%-kal több forráshoz juthatnak, mint korábban. A VP-ben 12 pályázati felhívás érinti közvetlenül az erdészeti ágazatot, ezek közül jelenleg négy nyitott, s a teljes fejlesztési keret meghaladja a 106 milliárd forintot. A tárcavezető szólt arról is, hogy az erdőtelepítések ösztönzése mellett fontos feladat a meglévő, 2 millió hektár erdőterület megőrzése is. A magyarországi erdők évente 4-5 millió tonna szén-dioxidot kötnek meg, ami az ország teljes szén-dioxid kibocsátásának 7-8 százaléka.

Kiss Miklós agrárminisztériumi államtitkára elmondta, hogy az emelt összegű támogatásokat nemcsak azok igényelhetik, akik a jövőben adják be pályázataikat, hanem azok a gazdák is, akiknél még nem fejeződött be az erdőtelepítés. Azok a pályázók, akik már végeztek az erdőtelepítéssel, az emelt összegű támogatások közül az erdőápolási és a jövedelempótló támogatást igényelhetik.