fbpx

Erre ügyeljünk a karalábé termesztése során

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 01.

A szárában gumószerűen megvastagodó karalábé nagyon egészséges alapanyag. Alacsony a kalóriatartalma, koleszterint egyáltalán nem tartalmaz, viszont rostban gazdag. Nem tartozik az igénytelen zöldségfélék közé, de azért kertünkben magunk is termeszthetjük.

A karalábéban nagyon sok C-vitamin és kálium található. Tartalmaz továbbá omega-3 és omega-6 zsírsavakat, szelént, nátriumot, mangánt, rezet, vasat, kalciumot és foszfort is.

A karalábé könnyen elkészíthető, gyorsan megpárolható vagy megfőzhető. Levelét is felhasználhatjuk: nagyon jól lehet bele tölteni, akárcsak a szőlőlevélbe, olvasható a NÉBIH társadalmi célú kampányában. Arra azonban figyelni kell, hogy a karalábé könnyen fás lehet, ami sokat elvesz az élvezeti értékéből.

 

Karalábé a piacon

Ha karalábét vásárolunk, nagyon fontos, hogy a megfelelő darabokat tegyük a kosárba. Az éretlen és a túlérett tápanyagokban szegényebb: utóbbi gyakran fás állagú, nehezebben feldolgozható.

A fás karalábé a növény érettségi állapotát jelzi: a növény fogyasztható, bár az élvezhetősége mellett nem sokan kardoskodnának. Ennek elkerülése érdekében a piacon vegyük szemügyre a gumót. Amennyiben repedezéstől mentes, nedves tapintású, esetleg ujjbeggyel könnyedén benyomható, valószínűleg friss. Továbbá a friss, élénk levelek, a fényes és sima héj is kellemes gumót sejtetnek.

Ha több antioxidánst szeretnénk, válasszuk a lila fajtát, aminek a belseje fehér vagy halványsárga. A hűtőszekrény zöldséges részében levelével együtt 2-3 napig tárolhatjuk.

Mindig úgy mossuk meg, hogy a karalábé szára ne legyen a növényen. Lehetőleg késsel hámozzuk, mert a zöldséghámozó könnyedén megszalad a felületén.

Ha meghámoztuk, daraboltuk, rögtön fogyasszuk el vagy főzzük meg, hiszen hamar oxidálódik, és veszít értékes vitaminjaiból. Hogy ezt elkerüljük, meglocsolhatjuk kevés citromlével.

 

Igényes növény, de megfelelő gondozással kiskertünkben is megtermelhetjük

A karalábét egyébként magunk is megtermelhetjük. A legrövidebb tenyészidejű zöldségfélék közé tartozik. Termelhetjük fűtetlen fóliasátor alatt, de palántázhatjuk szabadföldi ágyakba is kora tavasszal, nyáron vagy kora ősszel is. Azt viszont jó tudni, hogy a karalábé nem tartozik az igénytelen zöldségfélék közé. Viszonylag kicsi a gyökértömege, ezért kevés talajból kénytelen felvenni a szükséges tápanyagmennyiséget. Emiatt fokozott a talajigénye a tápanyagtartalom és a víztartóképesség tekintetében egyaránt. Sok vizet is igényel (gyakori öntözést), mert a gumója csak így marad zsenge.