fbpx

Bővül a származási hely feltüntetésének kötelezettségi köre

Írta: Csomor Zsolt - 2020 július 01.

Július 15-től a baromfi-, a juh- és a kecskehús esetében is jól láthatóan fel kell tüntetni a származási országot, emellett a csomagolatlan zöldségeknél és gyümölcsöknél zászlóval kell jelölni a magyar terméket.

Január 15-e óta a nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshús végső fogyasztónak történő értékesítésekor az állat származási helyét, amennyiben eltérő, a vágási helyét is jól látható módon fel kell tüntetni a kereskedelemben. Az előírás célja a lakosság korrekt tájékoztatása, hogy a különböző származású húsok egymástól egyértelműen elkülöníthetők legyenek, emlékeztetett Nagy István agrárminiszter.

A vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján az Agrárminisztérium július 15-től újabb termékköröknél teszi kötelezővé a származási információk jelölését, ezzel is segítve a lakosság számára a tudatos és körültekintő vásárlást.

A jövőben a húsok esetében már a juh-, a kecske- és a baromfitermékeknél is szerepeltetni kell a származási helyet, olvasható az MTI hírében.

A csomagolatlanul értékesített, hazai termesztésű zöldség és gyümölcs mellett ezentúl magyar zászlót is láthatnak a vásárlók, egyéb esetben azonban továbbra is elegendő a szöveges tájékoztatás. A tárcavezető közlése szerint az előírás a termelői piacokat nem érinti.