fbpx

Esőisten nem kegyelmez a magyaroknak

Írta: Kohout Zoltán - 2020 május 19.

Újabb száraz időszak következik – már borítékolhatók a komoly terméskiesések.

 

Sárgul a repce, „ás” a kukorica

Virágzik az árpa, zászlósleveles fázisban van a búza, 1-3 levelet hajtott a kukorica és 2-4-et a napraforgó – ha valamikor, most már igazán elkélne a kiadós, áztató esőzés Magyarországon. Ez március dereka óta elmarad, amit súlyosbít, hogy sajnos mind nagyobb területen romlik a talajok vízgazdálkodó-képessége. Az elmúlt 10 nap csapadékösszege így az ország nagy részén 5 és 10 mm között alakult, bár Győr térségében és az Alföld déli, délkeleti részén ezúttal is nagyon kevés esett – írja az OMSZ is. Az adatok szerint több évtizedes összevetésben is rekordgyanúsan súlyos aszály következtében vontatottan fejlődnek a friss kelések: a kalászosok levélzete sárgul, a repce is kevés oldalhajtással, hamar elvirágzott. Egy fokkal biztatóbbak a kukorica kilátásai: a növény az aszályra mélyebbre hatoló gyökerekkel reagál, ami – ha folytatódik vagy érkezik a nyári aszály – még nyújthat biztonsági tartalékot.

 

Meleg, száraz, szeles

Ugyanakkor éppen a kukorica számára kedvezőtlenek az – egyébként még mindig optimálisan alakuló – hőösszegek, miután nem volt igazán meleg a tavasz. Mindenesetre a következő napokban napos idő lesz majd,és ha a mostani 23, 28 fokos maximum értékekről szerdától vissza is esik pár fokkal a hőmérséklet, a hét vége felé is 20 fok körül-feletti meleg lesz.

És lesz még szárazság… A hét első felében csak a déli-délnyugati országrészben várható több felhő, és ott van esély némi csapadékra is. Bár több időjárási front is átvonul fölöttünk, a jelenlegi számítások szerint számottevő eső az ország nagy részén egész héten nem valószínű, így a talajok további száradására lehet számítani. Ezt fokozza a hét közepén és vasárnap ismét sokfelé megerősödő szél is.