fbpx

Euralis vetőmag-jövőkép Franciaországból

Írta: - 2017 december 07.

Augusztus végén az Euralis magyar képviselői, Farkas Ferenc cégvezető és Balogh László termékmenedzser kíséretében lehetőségünk volt megtekinteni az Euralis cégcsoport franciaországi központját, vetőmag-nemesítő és minőségellenőrző laboratóriumait, üvegházait és a szójanemesítés-kísérleti parcelláit, valamit a megnyitás előtt álló, vadonatúj szójafeldolgozó-üzemét.

Az Euralisról

Az európai piacon meghatározó francia szövetkezeti cégcsoport 2016-ban volt 80 éves; árbevétele 1,5 milliárd euró, 5200 alkalmazottjával 120 országban van jelen. Világszerte 3,5 millió hektáron vetnek Euralis vetőmagot. A bevétel 13%-át fordítják kutatás-fejlesztésre. A 12000 szövetkezeti tagból egyben 7000 tulajdonos is. A cégcsoport 4 fő tevékenysége: vetőmag-előállítás (kukorica, napraforgó, szója, repce és cirok), agrártermeltetés és tanácsadás, élelmiszeripar (Monfort, Rougié), valamint a befektető és fejlesztő divízió (pl. Soltis, Biogemma, Sojalim stb.). Európában 11 nemesítőállomásuk van, ebből 1 hazánkban, Zsombón, ahol napraforgó-nemesítés történik a szülői vonalak tesztelésétől egészen a szádorrezisztencia-vizsgálatig.

Az Euralis hozta be Amerikából Európába az első kukoricahibrideket, majd 1950-ben kezdte el a saját kukoricanemesítési programját, ami a későbbiek során bővült a cirok-, a szója-, a repce- és a napraforgó-kultúrákkal is. Több mint 20 év tapasztalatuk van a molekuláris genetikában és biotechnológiában. Évente 60-100 új fajtát/hibridet regisztrálnak. Európában 21000 hektáron folyik vetőmag-előállítás.

A látogatás első napján Pau-ban a cégközpontot – a vetőmagüzemet és a különböző laboratóriumokat – tekintettük meg, amely évente 2 millió zsák kukorica-vetőmag kibocsátására alkalmas.

Laboratórium

Az akkreditált laboratóriumban évente 35000 mintát ellenőriznek, itt folynak olyan minőségi vizsgálatok, mint például a csírázóképesség-, a GMO- és a fajtaazonossági vizsgálat.

Második, harmadik napon Mondonville-ben jártunk, ahol az Euralis szója- és napraforgó-nemesítési programját ismerhettük meg.

Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott a világ szójatermelése. A franciaországi szójatermelő terület a 2014-es 40 ezer hektárról 2016-ra elérte a 142 ezer hektárt. Cél, hogy 2020-ra a terület nagysága elérje a 200 ezer hektárt, valamint, hogy feldolgozáskor minimum 48% legyen a fehérjetartalom.


Az Euralis 50%-ban tulajdonosa a  320 ezer tonna/év kapacitású Sojalim szójafeldolgozó-üzemnek.

Európában az Euralis a vezető GMO-mentes szójanemesítő, legjelentősebb az ES Mentor eladása, ami a kontinens legnagyobb területen termesztetett szójafajtája. Ahogy Európában, így Magyarországon is elérte az Euralis a piacvezető pozíciót, köszönhetően a sokak által ismert és termesztett fajtáknak, mint az Isidor, az ES Pallador és az ES Mentor.

Az Euralis 50%-os tulajdonában lévő Soltis, Európa 3. legnagyobb napraforgó-nemesítő cége. Fő nemesítési célok: szárazság- és hidegtűrés, termésminőség- és mennyiség, olajtartalom, szádorrezisztencia, herbicidtolerancia. Évente 8000 hibridjelöltet tesztelnek 110.000 mikroparcellán, különböző talaj- és időjárási viszonyok között.

Az Euralis Semences stratégiailag fontos partnere Magyarországon a NÉBIH, mivel a több mint 125 éves szakmai tapasztalaton alapuló vizsgálatokat egész Európában elismerik, így bizonyosak lehetnek a termelők abban, hogy az itt regisztrált fajták, hibridek a környező országokban is megbízhatóan termeszthetők.

Maradt kérdése?
További infó: http://www.euralis.hu.

Sós Rita