fbpx

Európa szerte népszerű az alma

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 23.

Generációkon, régiókon, országokon át emberek tucatjainak vált kedvenc gyümölcsévé az alma. Nemcsak külleme teszi kívánatossá, hanem strapabíró-képessége és beltartalmi mutatói is.

Az alma népszerűségét jelzi, hogy Európában évente 16 millió tonna terem, amiből Magyarországon nagyjából 750 ezer tonna. A rózsafélék családjába tartozik és leginkább a mérsékelt övi vidékeken termesztik, azonban a világ szinten minden táján fogyasztják. Több ezer fajtája ismert, így mindenki találhat kedvérevaló változatot.

Számtalan fajtái közül a legkedveltebbek a jonatán, a golden, az idared, az idagold, a starking és a zöld alma. Népszerűségük abban rejlik, hogy jó áron megvásárolhatók, télen pedig a kevéske „elérhető gyümölcsök” táborát erősíti. Nem is csoda, hiszen számos egészségre pozitív hatással bíró anyagot tartalmaz: nagyjából 10 százalék benne a gyümölcscukor, 10-15 mg a C-vitamin, ezen kívül rengeteg rostot tartalmaz és fellelhető benne az A-vitamin, a B-vitamin, kalcium, magnézium, kálium, folsav és kén is.

Fajtától függő, hogy az almának milyen környezeti feltételekre van szüksége, s mekkora termésátlagot képes hozni. Mivel a mérsékelten hűvös, csapadékos klímát kedveli, így földrajzi elhelyezkedés szempontjából Magyarország ideális almatermő vidék lehetne, a kontinentális éghajlatnak köszönhetően azonban vannak hátráltató tényezők, ilyen például a kemény tél, a gyakori fagyok virágzás alatt és a nyári aszály.

Talaj tekintetében nagyfokú tolerancia jellemezi, a legkedvezőbb azonban a magas humusz- és tápanyagtartalommal bíró, jó vízgazdálkodású, vályogos kötöttségű talaj. Ideális, ha a termőréteg legalább 50-70 cm, de még jobb, ha 100-150 cm, a terület lejtése pedig nem nagyobb 5 százaléknál. Hektáronként nagyjából 1500 fát ültetnek és hozzávetőlegesen 30 t/ha terméssel számolhatunk.

A történelmi korokig visszanyúló alma nem véletlenül vált egy igaz favorittá. Ezt elősegíti az is, hogy felhasználása igen széleskörű: a legjobb nyersen fogyasztva, de desszertekben és húsok mellett is megállja a helyét.