fbpx

Válassza a hazai tejterméket!

Írta: Csomor Zsolt - 2019 szeptember 24.

Felvilágosító kampányt indít a Tej Terméktanács „Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!” címmel. Évente kb. 12 ezer kamionnyi áru érkezik az országba, felesleges környezetterhelést okozva, miközben ezek a termékek itthon is elérhetőek.

A Tej Terméktanács számításai alapján például – amelyek a KSH tájékoztatási adatbázisában közzétett 2018-as adatokon alapulnak – évente több mint 12 ezer kamionnyi importált tej- és tejtermék érkezik Magyarországra. Németországból több mint 30 ezer tonna, míg Lengyelországból több mint 11 ezer tonna sajt érkezett tavaly. Vajból közel 6 ezer tonna, míg joghurtból több mint 55 ezer tonna árut szállító autó terhelte az utakat.

A teherautók (átlagos hosszt számolva) körbeérnék a Balatont. Ezek a kamionok szükségtelen károsanyag-kibocsátást és környezetterhelést okoznak, miközben olyan terméket szállítanak ide külföldről, amik magyar tejfeldolgozóktól is megvásárolhatók.

Ha egy terméken megtalálható a Tejszív logó, az garancia arra, hogy Magyarországon készült. A Tejszív emblémával ellátott tejtermékek minden esetben teljesítik a Magyar Élelmiszerkönyvben foglalt szigorú kritériumokat, sőt akár még meg is haladják. Mivel a magyar élelmiszer-biztonságot garantáló szabályozások a kontinens egyik legszigorúbb rendelkezéseit írják elő, mint az EU más tagországaiban. Azzal, hogy magyar tejet és tejterméket választunk, nemcsak kiváló minőségű élelmiszert viszünk haza, de az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért is sokat teszünk.

A Tej Terméktanács ezek tudatosításáért kampányt indít „Válassz hazait és csökkentsd az ökológiai lábnyomod!” címmel.