fbpx

Ez már durva: szárazság és újabb hideg jön…

Írta: Kohout Zoltán - 2020 április 14.

20-40 mm hiányzik

A szükséges csapadéknak legfeljebb a hatoda-harmada várható a következő napokban – írja agrometeorológiai elemzésében az OMSZ, amely keserűen állapítja meg: az elmúlt két hétben egyáltalán nem esett csapadék az országban, sőt, az elmúlt egy hónapban is csak Baranya és Bács-Kiskun megyékben, valamint az északkeleti határszélen hullott 10 mm-t meghaladó mennyiség. Ez 20-40 mm-es csapadékhiányt jelent az átlaghoz képest egy hónap alatt. Ezzel a talaj felszín-közeli rétege tovább száradt, a felső 10 cm-es réteg nedvességtartalma az ország túlnyomó részén a növények számára hasznosítható víztartalom 20 és 30%-a között van (3. ábra). A 20 cm-nél mélyebb talajrétegek vízellátottsága – az őszi és téli csapadék révén – még mindig jó.

-5, 6, 13 – egyik sem elég

Nem jó hír, hogy a csapadékhiány mellett tovább fenyegetnek a hajnali fagyok. A koraigyümölcs-ültetvényekben már eddig is komoly veszteségeket okozott a szállított fagyokkal: a kajsziban és a korai körtékben nagyok a károk, az őszibarack, a szilva, egyes cseresznyék teljes virágzásban vannak – ezek állapota-kilátásai vegyesek a különböző területeken. A most érkezett front mögött ismét sarkvidéki eredetű légtömeg érkezik, így szerdán és csütörtökön újra nagyobb területen jelennek meg éjszakai fagyok, akár mínusz 5 fokot meghaladó mértékben. A nappali hőmérséklet is jócskán visszaesik, ma már csak 6, 13 fok valószínű, és csak a hét közepén indul felmelegedés.

 

Művelési vetélkedő

A csapadékhiányra visszatérve: a gabonák és a repce esetében egyelőre nincs vész. Ugyanakkor az agrotechnológusok most is figyelmeztetnek a talajforgatásos művelés egyes kedvezőtlen hatásaira, amik csapadékban szegényebb időszakokban mutatkoznak meg: a talaj bolygatása, a felső, száraz rétegek le- és az alsóbb, még nedves réteg felszínre forgatása ilyenkor a termőtalaj mélyebbre ható kiszáradásához vezethet. Mindent összevéve, a vetések keléséhez hatalmas szükség lenne 20-30 mm csapadékra, de sajnos legfeljebb 5 mm esőre van kilátás, vagyis a következő héten tovább fog csökkenni a talajnedvesség.