Már csak azért is érdemes halat enni, mert Európa boldogabbik és egészségesebbik felén 10-20-szor annyival több fogy, mint nálunk – és ez gazdaságilag is jót tesz.
Decemberi vevő a híres kiskőrösi halgazdaságban, ahol karácsonykor sokszorosára nő a halvásárlás. Lehetne a húsvét is a halfogyasztás nagy szezonja
Mindig jó
Mindenki tudja, hogy a hosszú és egészséges élet egyik alapja a helyes – zsírszegény, egészséges fehérjékben és ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag – táplálkozás. A halhús nemcsak könnyen emészthető: kevés benne a koleszterin, sok a foszfor, a jód, a fluor, a szelén, a vas, a kálium és a kalcium, az A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminok, vagy épp a szívroham kockázatát csökkentő omega-3 zsírsavak. Fiatal korban hozzájárul az egészséges fejlődéshez, életünk alkonyán pedig az időskori panaszok-betegségek – elhízás, szem- és szívbetegségek, demencia, stroke – ellen.
Van hova fejlődni
De sajnos az átlag magyar évente csak 3-6 kiló halat eszik, míg egy európai 22, sőt, a portugálok például bő 50 kilót! Ezért is tart kampányt a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) a nagyböjti időszakban a halfogyasztás népszerűsítésére. A keresztény kultúrában böjti ételnek tartott hal pozitív élettani hatása mellett a halgazdálkodás olyan ágazata a hazai mezőgazdaságnak, amelynek komoly, s eddig ki nem használt tartalékai vannak. (Ezen is lendítene a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program, ami lendületet adhat az ágazat fejlődésének.)
Töltött paprikába…? Bizony!
És íme az első fogás: a MA-HAL a nagyböjti időszak alatt – március 6. és április 18. között – Facebook-oldalán minden pénteken megoszt egy különleges, de könnyen elkészíthető halasreceptet, amihez kizárólag hazai halat ajánl alapanyagként. Az első nagyböjti halas recept: töltött paprika, pontyból.
Áldásos ünnepi időszakot és jó étvágyat kíván az Agrárágazat is!