Fazekas: tovább bővíthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok

Fazekas: tovább bővíthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatokBudapest, 2014. január 14., kedd (MTI) – Tovább bővíthetők a magyar-orosz agrárkapcsolatok, amelyek az utóbbi időben dinamikusan fejlődtek – közölte Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden az MTI-vel.

A magyar agrárminiszter tagja volt annak a magyar delegációnak, amely Orbán Viktor vezetésével egynapos hivatalos látogatáson járt kedden Moszkvában.

A közlemény szerint Fazekas Sándor moszkvai tartózkodása során rövid egyeztetést folytatott orosz kollégájával, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszterrel, akivel egyet értettek abban, hogy a magyar-orosz agrárkapcsolatok jelentős mértékben fejlődtek az utóbbi években. A magyar agrártárca vezetője szerint mindezt az is alátámasztja, hogy 2013-ban az év első 9 hónapjában 28 százalékkal haladta meg az Oroszországba irányuló magyar kivitel az egy évvel korábbi hasonló időszak szintjét.

A vidékfejlesztési miniszter hangsúlyozta: úgy látja, hogy az Oroszországba irányuló magyar agrárkivitel tovább növekedhet. Példaként említette az élőállat-export növelésének lehetőségét.

Fazekas Sándor tájékoztatta orosz kollégáját arról, hogy a magyar kiállítók idén is részt vesznek a februári moszkvai Prodexpo, és az őszi Arany Ősz elnevezésű élelmiszeripari szakkiállításokon.

A magyar miniszter jelezte Nyikolaj Fjodorovnak: számít rá, hogy orosz kollégája mihamarabb Magyarországra jön. A közlemény szerint az orosz mezőgazdasági miniszter magyarországi látogatása során várhatóan szóba kerülnek majd a tárgyalásokon a falusi turizmussal valamint az akvakultúrával és a vidékfejlesztéssel kapcsolatos kérdések is.

Fazekas Sándor javasolta: tekintsék át azt is, hogy Magyarország mely orosz köztársaságokkal illetve körzetekkel építhet ki szorosabb kapcsolatot. A magyar vidékfejlesztési tárca irányítója orosz kollégájának utalt arra, szívesen látná ebben a körben a Csuvas Köztársaságot is.

MTI 2014. január 14.

agrárkapcsolat Fazekas Sándor gazdaság