fbpx

Tudta? A repce kén igénye kiugróan magas!

Írta: Szerkesztőség - 2018 október 04.

A helyes időzítésen és a jól megválasztott kéntartalmú tápanyag kijuttatásán múlhat a termés minősége és a betakarított termésátlag

Ismeretes, a kén növényeink számára nélkülözhetetlen tápelem. Termesztéstechnológia szempontjából jelentős szerepe van a klorofill szintézisében, a zöldtömeg növelésében, a vegetatív növekedést serkenti, javítja a takarmánynövények emészthetőségét, ízletességét.

Nézzük a számok nyelvén!

A különböző növénykultúrák kén igénye nagyon eltérő, de az őszi káposztarepce ezek közül magasan kiemelkedik. Míg 1 tonna búzatermés eléréséhez 7,5 kg hatóanyag kénre van szükség, addig őszi káposztarepce esetében 1 tonna terméshez ez a hatóanyag mennyiség 31 kg.

Tény, az elmúlt években a nagy termőképességű fajták és hibridek makroelem szükséglete jelentősen megnövekedett, mint N, P, K így a kén is.

Mi történik kénhiány esetén?

Az őszi káposztarepce állományban elégtelen kénellátottság esetén az aminosav összetétel romlik, komoly minőségcsökkenést tapasztalhatunk. Ez a hiánytünet az úgynevezett fehérvirágúság, csökken a virágok száma és színük fakóbb lesz.

Mi a megoldás?

A szigorú környezeti szabályozások hatására egyre kevesebb kén áll rendelkezésre. A megfelelő hozamok és minőség eléréséhez kéntrágyázásra van szükség. Az okszerűen alkalmazott kéntartalmú fejtrágyázás Európában egyre nagyobb jelentőséggel bír, mindennapi gyakorlattá vált. A kéntartalmú műtrágyáknál figyeljünk, hogy a hatóanyag tartalmat elemi kén (S) vagy összes kén (SO3) formájában tüntette fel a gyártó. A kijuttatandó mennyiség számításkor ezt vegyük figyelembe.

A kén és nitrogén felvétele a vegetáció során párhuzamosan történik. A növény legtápanyag-igényesebb időszakában, virágzáskor a kén szükséglet 85%-ának jelen kell lennie. Vegyük figyelembe, a nitrogén felvételéhez és hasznosulásához állandóan rendelkezésre kell álljon a kén. A kéntartalmú műtrágyában a kén feltáródása nagyjából 7-8 hét, ezért az optimális kénkijuttatás ideje az első fejtrágyázás. Az őszi káposztarepce első fejtrágyázására mindenképp kéntartalmú nitrogénműtrágyák alkalmazását javasoljuk.

Fejlesztésünk

ENTEC® 26 termékünk 26% nitrogént és 13% elemi ként tartalmaz, ami kiváló megoldás őszi káposztarepce fejtrágyázásához. A stabilizált ammónium nitrogén tartalmú ENTEC® műtrágya lassítja a nitrifikációt. A kijuttatást követően a nitrogén mindkét formája 90-120 napon keresztül áll a növény rendelkezésére, a nitrogén felszabadulása a növény igényeihez igazodik.

Előnyei

A szélsőséges időjárási tényezők miatt a növénytermesztési munkálatok időzítése egyre nehezebbé vált. A késleltetett feltáródás révén megvalósítható a tápanyag-utánpótlási műveletek számának csökkentése, mérséklődik a taposási kár, ezzel együtt megtakaríthatóak a kihagyott műveletekkel járó költségek. A nitrát kimosódás meggátolható, ami által jobban hasznosul az egységnyi területre kijuttatott műtrágya. ENTEC® termékünkkel gazdaságos és környezetkímélő megoldást kínálunk.

Bővebb információért keresse szaktanácsadóinkat.

Eurochem Agro Hungary Kft.

www.eurochemagro.com
[email protected]