fbpx

Fejlesztés a végletekig

Írta: Szerkesztőség - 2014 június 23.

Alapok

Az X30 monitor és az AGI-4 GPS antenna a rendszer alapja és mindkettő összetevő szükséges a precíziós célú felhasználáshoz. A monitor egyszerű és rugalmasan kezelhető, magyar nyelvű kezelői szoftverrel, valamint ikon alapú, testre szabható felülettel rendelkezik. Opciók és beállítások gazdag választékát kínálja, mint a multitouch kijelző, mini nézet, információs ablakok, a felhasználó által definiált irányítópult, vagy az interaktív gombmező. A könnyen használható felhasználói felület és a funkciógazdag gépirányítási lehetőségek révén a rendszer egyszerűen bővíthető a gazdaság igényeinek növekedése szerint. A GPS vevő-antenna sem mindennapi. Egyidejűleg dolgozza fel a GLONASS (orosz műholdrendszer) és GPS (amerikai műholdrendszer) jeleket. Ez nagyobb megbízhatóságot és termelékenységet jelent, gyenge műholdas vétel esetén kisebb állásidőkkel.

A Topcon évente több alkalommal frissülő rendszerprogramja mindig új funkciókat kínál. Ilyen lehet egy új géptípus beállítási sémája, ISOBUS kompatibilitás bővülése további munkagép típusokkal, vagy legutóbb például a vezeték nélküli hálózatok kezelése.

Automatikus kormányzás

Az erőgép centiméter-pontos soron tartása a gépkezelő számára az egész napi munka során megerőltető, és sokszor kivitelezhetetlen. A GPS rendszerhez csatlakoztatott kormányzásvezérlés (hidraulikus, vagy elektromotoros) csökkenti a gépkezelő fáradtságérzetét, a gép amortizációját, az átfedéseket és a folyamatköltségeket, emellett napszaktól független munkavégzést tesz lehetővé. Erre a feladatra a Topcon, különféle alkalmazások széles köréhez, például önjáró permetező vagy betakarító gépekhez az AES-25 kormány-automatikát biztosítja, és automatikus kormányzással látja el az erre gyárilag fel nem készített traktorokat is.

Munkagépek vezérlése

Amikor a sorvezetés és az erőgép irányítása már megoldott, bővíthetjük a rendszert a munkagép oldali rész felé. A Topcon vezérlőegységek permetezést, műtrágyaszórást és vetést is irányítanak. Olyan hatékonyságnövelő eszközök garantálják a kihagyás és átfedés mentességet, mint a virtuális kapcsolódoboz, a nyomás alapú mennyiségszabályozás és az automatikus lefedés.

A permetezés vezérlésével egyrészt inputanyagot takarítunk meg, másfelől óvjuk a környezetet a vegyszerek túlzott kijuttatásától. A rendszer több termék kezelésére alkalmas, kompatibilis a NORAC UC5TM szórókeret szintező rendszerrel is, és akár 10 szakaszos vezérlést is biztosíthat permetező-, vető- vagy műtrágyaszóró gépekhez. Automatikusan ki- és bekapcsolja a szakaszokat, ha előzőleg már megmunkált területen halad át vagy a tábla határain kívülre kerül. Egy, vagy több termék változó mennyiségű kijuttatásával csökkennek a folyamatköltségek, mivel a magok és a műtrágya pontosan oda kerül, ahol arra szükség van. Emellett egyidejű vezérlést és adatmentést is végezhetünk akár 8 termék számára is. A vezérlés független a gép márkájától, típusától, így nem okoz fejtörést a későbbi gépvásárlás sem.

Nitrogén szenzor

A növények nitrogén kezelésében is segít a Topcon optikai szakértelmén alapuló CropSpec nitrogén szenzor. Az érzékelők a növény fényvisszaverődését mérik a klorofiltartalom meghatározására, ami egyenesen arányos a levelek nitrogén koncentrációjával. Ez az érintésmentes módszer megbízható, stabil és ismételhető mérési eredményeket szolgáltat. A szenzorokat a kabin tetejére célszerű felszerelni, távol más akadályoktól, így kisebb valószínűséggel rongálják meg a növényeket vagy más berendezéseket. A CropSpec kifejlesztése a világ vezető tápanyaggyártó vállalata, a Yara International együttműködésével történt.

A növények nitrogén kezelését segítő CropSpec szenzor

A növények nitrogén kezelését segítő CropSpec szenzor

Adatok feldolgozása

A monitor minden tevékenységet, kezelést, felmérést adatokban rögzít. Ezeket az adatokat egy számítógépes szoftver feldolgozza, értékeli és segít a gazdálkodásban jobb döntéseket hozni. A program neve: SGIS. A sikeres precíziós gazdálkodásirányításhoz szükséges összes jellemző adattípust kezeli, így a talajvizsgálati, betakarítási, kijuttatási és növényérzékelési adatokat is. Külső kijuttatás-vezérlők és hozammonitorok széles választékát is támogatja, és más gazdálkodás-nyilvántartó szoftverek és vezérlők vonatkozásában is egyszerű az adatok importálása és exportálása.

A képernyőn a permetezésvezérlés folyamata

A képernyőn a permetezésvezérlés folyamata

Láthatjuk tehát, hogy nem csupán egy GPS eszközről van itt már szó, hanem komplett, gazdálkodást támogató rendszerről.

AXIÁL Kft.