fbpx

Fejlesztési hullám az agráriumban

Írta: Kohout Zoltán - 2019 augusztus 29.

Új konstrukcióval segíti a gazdákat az OTP Agrár. A gazdaság szereplői közül az elmúlt fél évben a mezőgazdasági ágazat élt leginkább a kedvezményes kamatozású NHP fix lehetőségével, és a kedvező gazdasági környezet tovább növelheti az agrárium hitelállományát.

Hatékonyság, hitelezés

„A magyar mezőgazdaság termelése az elmúlt években látványosan növekedett, amelyben a gazdálkodók teljesítményén túl jelentős szerepe volt a fejlődő piaci értékesítési lehetőségeknek, és a hazai agrárium szükségletei alapján kialakított agrártámogatási rendszernek” – mondta Feldman Zsolt (mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium). A mezőgazdaság kibocsátása 2018-ban elérte a 2720 milliárd forintot, ami 2010 óta egyharmados emelkedés emelkedett, ezzel a legerősebb növekedést érte el hazánk az Európai Unióban. Feldman hozzátette: a tartós fejlődés, jövedelmezőség növekedésének alapfeltétele a termelékenység javulása, amiben döntő az elmúlt években felpörgött agrárhitelezés. „A mezőgazdaság hitelállománya 2019 félévkor elérte a 678 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest 12,6%-os növekedés, és jelzi a banki bizalmat, az optimista gazdálkodói jövőképet”.

A legaktívabb az agrárium

A januárban indított, kedvezményes kamatozású NHP fix összes kihelyezésének csaknem negyede (bő 52 milliárd forint) az agráriumba került, tehát a mezőgazdasági ágazat képviselői éltek leginkább a lehetőséggel – közölte a Magyar Nemzeti Bank. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet szerint a nyertes uniós pályázati projektek megvalósításával az agrárberuházások további növekedése várható idén, a kedvező kamat- és finanszírozási környezet pedig a következő időszakban is arra ösztönzi az agrárium szereplőit, hogy beruházásaikhoz vegyenek igénybe előnyös feltételekkel kínált hitelforrásokat is.

Kisgazdaságoknak is

A minapi OTP-sajtórendezvényen bemutatták a hitelintézet új termékét is, amelynek segítségével a gazdák még nagyobb forrásokat tudnak az innovációra fordítani. Szabó István (ügyvezetőigazgató-helyettes, OTP Agrárágazati Igazgatóság) elmondta, a kisebb vállalkozások kihívásaira – hogy a gazdák minél szélesebb körben élhessenek a kedvező piaci lehetőségekkel – az OTP Agrár Fejlesztési Hitelének legújabb termékvariánsa ad választ, amely a kedvező kamatozású NHP fix lehetőségére épül. A csaknem 1 éve elérhető konstrukciót eddig termőföld vásárlására és szabad felhasználásra vehették fel az érintettek, az pedig, hogy beruházási és fejlesztési célokra már a kedvezményes kamatozású NHP fix-szel is igényelhető, még szélesebb kereteket biztosít az ügyfelek számára.

 (forrás: OTP)